Poláci volí do zastupitelstev. Hlasování v zemi doprovází "volební ticho"

Volební místnosti se otevřely v neděli v sedm hodin ráno a svůj hlas budou moci lidé odevzdat až do 21:00. Poláci budou vybírat své zástupce do zastupitelstev vojvodství, okresů, obcí a měst. Případné druhé kolo následně proběhne o 14 dní později, tedy 21. dubna, píše portál Interia Wydarzenia.

Od půlnoci z pátku na sobotu platí v celém Polsku takzvané volební ticho. Politické strany a hnutí mají přísně zakázáno provádět jakoukoliv svou kampaň a lákat voliče. To potrvá až do konce hlasování. V případě porušení hrozí pokuta až ve výši jednoho milionu zlotých (v přepočtu téměř 5,9 milionu korun).

[chooze:article;value:547228]

Jak upozornila agentura PAP, od roku 2002 jsou představitelé voleni přímo. Vítězí tedy ten, který získá nadpoloviční většinu odevzdaných platných hlasů. Pokud žádný z kandidátů takovou podporu nezíská, postupují do druhého kola ti s nejlepším výsledkem.

Podle jednoho z posledních průzkumů společnosti Ibris pro televizi Polsat News by volby vyhrálo jen těsně Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslava Kaczyńského se ziskem 26,3 % hlasů, za ním by se umístila Občanská koalice s 26,2 %. O mandát letos usiluje celkem kolem 183 tisíc kandidátů.

​Policie v polském prezidentském paláci zadržela dva poslance. Více se dozvíte v následující reportáži (1/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.