Poláci vyšetřují pád vojenského objektu do lesa. Máme více hypotéz, řekl generál

Předmět našli v polském lese v úterý. Tamní média zpočátku tvrdila, že jde o raketu vzduch–země. Následně se objevila informace, že může jít o část letadla ze závodu, který je jen pár kilometrů od místa. Vyšetřovatelé pracují s několika teoriemi, potvrdil Piotrowski. Podle stanice TVN se případem zabývá vojenská prokuratura.

"Probíhá intenzivní vyšetřování, prověrky, intenzivní dialog mezi různými typy institucí, které zjišťují odkud toto zařízení mohlo pocházet, jaký je jeho původ," řekl generál. 

[chooze:article;value:501898]

Upozornil také, že situace v zemi je napjatá. Za východní hranicí Polska se totiž válčí. "Riziko pokusů o manipulaci s našimi emocemi je velké," poznamenal Piotrowski. "Vidíme pokusy ruské strany využít Bělorusko k vybudování nezdravé atmosféry v zemi. Po celou dobu vidíme ruské pokusy zvrátit atmosféru, ovlivnit naše emoce," dodal.

"Vzhledem k tomu, že přesně sledujeme, co se děje v polském vzdušném prostoru, máme určité hypotézy a určité stopy, které by mohly souviset s touto událostí," prozradil generál. 

"V jedné takové situaci 16. prosince minulého roku jsme dospěli k závěru, že je pravděpodobné, že nález na zemi může souviset s tím, co se dělo ve vzdušném prostoru," uvedl. "Naše letadla byla v té době používána a spolupracovala s letouny spojenců," doplnil. Stanice Polsat News upozornila, že v tento den zněly po celé Ukrajině protiletadlové sirény varující před masivním ruským ostřelováním.

[chooze:article;value:500358]

Z pohledu ozbrojených složek je podle generála důležité, že nedošlo k výbuchu a nikdo se nezranil. "Na rozdíl od toho, co se stalo v Przewodówě, nebyly žádné oběti ani zranění," připomněl událost z loňska, kdy do Polska dopadla ukrajinská raketa.

Vojenský objekt v polském lese okomentoval i polský premiér Mateusz Morawiecki. "Jsem v neustálém kontaktu s ministrem obrany a pověřil jsem ho, aby osobně dohlížel na průběh vyšetřování," oznámil.

Raketu měli do Polska vypálit Ukrajinci. Vinu ale nese Moskva, tvrdí NATO (11/2022):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.