Poláka cestou na koupaliště zabili před jeho malým synem. Soud už rozhodl

Tragický případ střelby na stockholmském předměstí Skärholmen se stal minulou středu za bílého dne. 39letý Polák, který ve městě žil už delší dobu, jel na kole se svým 12letým synem. Muži mířili na koupaliště, když podle švédské televize SVT potkali skupinu mladíků. 

Jeden z mladých mužů pak měl vytáhnout zbraň a na otce zamířit. Když se mu Polák pokusil bránit, mladík vystřelil a otce na místě zabil. Událost otřásla i švédským premiérem.  "Moje myšlenky jsou s oběťmi, malým chlapcem a jeho rodinou. Můj zármutek je velký, ale velké je také moje odhodlání a odhodlání mé vlády. Systémová kriminalita, kterou naše země nyní zažívá, má brutální důsledky pro celou naši svobodnou a otevřenou společnost. Lidé, kteří holdují násilí, by neměli mít dovoleno zastrašovat poctivé občany," napsal Ulf Kristersson na síť X a dodal, že udělá vše, aby násilí způsobené gangy zastavil.

Soud už rozhodl

Okresní soud v Huddinge u Stockholmu již vydal první rozhodnutí k případu. Do dvoutýdenní vazby zamíří 17letý mladík, informoval web Polsatnews. Prokuratura viní teenagera ze "zatajení trestného činu". Do vazby nakonec zamířil i druhý podezřelý, kterým je 18letý muž, uvedla švédská televize SVT.

[chooze:article;value:550509]

​17letý Yassin Z. neprojevil v soudní síni žádné emoce a objevil se v tričku a teplákách. Prostřednictvím svého obhájce řekl, že "popírá spáchání trestného činu". Zbytek jednání soudu byl neveřejný. Oba teenagery zadržela policie v sobotu a prokuratura je dočasně umístila do vazby. Mají švédské občanství, ale oba pocházejí z jiných zemí.

Chtěl pro syna lepší život

39letému Polákovi se zřejmě stal osudným jeho boj za lepší život svého syna. Matka zastřeleného muže Barbara Janická popsala, že v tunelu bylo několik mladých mužů. Vnouček si prý nepamatoval, co řekli, ale popsal jí, že s otcem dojeli až ke koupališti a zaparkovali svá kola. 

Michal prý synovi řekl, aby tam zůstal a sám se vrátil asi 30 metrů do tunelu. "Pravděpodobně jim řekl, aby to tady nedělali. Měli nějaké spojení s drogami. Pravděpodobně jim řekl, aby to nedělali před jeho dítětem a šli jinam," popsala žena.

Zástupce šéfa ministerstva zahraničí Andrzej Szejna médiím řekl, že zabitý muž byl polské národnosti, ale neměl polské občanství, protože se ho jeho rodiče v 80. letech vzdali.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.