Poláky pobuřuje chování Čechů v bazéně. Pohoršují prý děti nahými těly

Ačkoliv jsme si s Poláky v mnoha ohledech velmi podobní, někdy zkrátka dochází ke kulturním nedorozuměním. Na jedno z nich před pár dny upozornil polský internetový deník Nowa Trybuna Opolska. U pokladen v krytém bazéně Sójka v Prudníku nedaleko hranic se objevila cedulka psaná v češtině – je tedy na první pohled jasné, kterým návštěvníkům je určená. 

Personál bazénu na cedulce Čechy slušně žádá, aby se převlékali v kabinkách a ne v šatnách, kam chodí mimo jiné i děti. Bazén má sice oddělené šatny pro muže a ženy, je však zvykem, že se lidé převlékají do plavek za závěsem a ne před všemi ostatními.

[chooze:article;value:493350]

​"Návštěvníci z Česka se převlékali v šatnách u skříněk, ne za závěsem," říká ředitelka městského sportovního centra v Prudníku Malgorzata Halek-Malinowska. "Nemáme oddělený prostor pro dospělé. Stejné šatny využívají i rodiče s dětmi nebo děti z plavecké školy, proto apelujeme na dodržování pravidel," vysvětlila ředitelka. 

Dotázaní Češi deníku objasnili, že na tomto chování dosud neviděli nic špatného. "U nás (v Česku, pozn. red.) nikoho nepohoršuje, že se převléká před dětmi," vyjádřila se mladá Češka. Dodala ale, že si všimla, že se ve sprchách nikdo z Poláků nesvléká do naha. "Lidé se stydí. Ale po koupání je lepší se důkladně umýt kvůli zdraví a hygieně," tvrdí Češka. 

Deník v této souvislosti napsal, že Češi mají k nahotě liberálnější přístup. Některé bazény nemají šatny vůbec rozdělené na pánské a dámské. To je pro Poláky také pořádný kulturní šok. 

[chooze:article;value:513586]

"Často jezdím do bazénu do České Vsi u Jeseníku. Tam se dokonce stalo, že otec přivedl svou několikaletou dceru do společných sprch, protože ji neměl kde nechat. A bylo mu jedno, že se poblíž sprchují nazí muži," podivila se dotázaná Polka. 

I Češi si ale museli delší dobu zvykat na zavádění moderního trendu společných šaten. Tento koncept se objevuje čím dál častěji.

Setkají se s ním například návštěvníci Aquapalace Čestlice, pražského Aquacentra Šutka nebo také městského bazénu v Liberci po jeho rekonstrukci, kterou město schválilo letos. "Šatny budou společné, nicméně to neznamená, že by nebylo zachováno soukromí. V prostoru šaten bude dostatečné množství převlékacích kabin větších rozměrů," vysvětlilo město na svém webu

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.