Polární vír do Evropy pustí arktický vzduch. Mrznout může měsíce

Meteorolog James Madden upozorňuje na nebezpečný vývoj polárního víru. Deníku GB News řekl, že ho znepokojuje zejména náhlé stratosférické oteplení, ke kterému se ve víru schyluje. Odborníci očekávají, že by mohlo přijít už v druhé polovině února.

"Za předpokladu, že to proběhne v nadcházejících dnech, jak očekáváme, pak bychom mohli být svědky návratu k mnohem chladnějšímu počasí," řekl. Podle meteorologa nelze vyloučit ani návrat sněhu, se kterým doporučuje počítat i na jaře.

[chooze:article;value:541174]

Odborníci, které citoval portál Severe Weather, upozorňují, že by šlo o druhý kolaps polárního víru v roce 2024. První narušení meteorologové zaznamenali zhruba v polovině ledna. Zdůrazňují ale, že blížící se změna by mohla být daleko silnější.

Pokud je totiž polární vír silný, uzamkne chladnější vzduch nad severním pólem a pro Evropu tak vytváří mírnější podmínky pro zimní období. V případě, že ale dochází k jeho kolapsu, slábne a není už schopný udržet arktický vzduch. Ten se tak postupně dostává i do jižnějších oblastí.

Ke konci února se zimní teploty vrátí, říká Honsová:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.