Polární vír ještě vrátí extrémní mrazy, říkají experti. Oteplení vydrží jen chvíli

Rtutě teploměrů se v nadcházejících dnech propadnou pod nulu pouze v nočních hodinách, jinak se budou šplhat až k 10 stupňům. Denní maximum v sobotu bude o stupeň nižší, v neděli má být ale až 12 stupňů.

Vyplývá to z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). "Počasí u nás bude ovlivňovat tlaková výše, která se ve středu bude přesouvat ze střední Evropy k východu. Od čtvrtka začnou v západním, postupně severozápadním proudění postupovat přes střední Evropu jednotlivé frontální systémy. V závěru období postoupí nad střední Evropu od západu další tlaková výše," uvedli meteorologové.

Jenomže se zdá, že vyšší teploty vydrží nanejvýš do konce února. První březnové dny budou podle odborného portálu Severe Weather opět pod vlivem polárního víru. Jeho kolaps, jenž začal před dvěma týdny, stále pokračuje.

[chooze:article;value:489016]

"Ve stratosféře probíhá nové a silnější oteplování, které vyvolá rozpad cirkulace polárního vzduchu," vysvětlili experti.

Výrazné zeslábnutí polárního víru potvrzuje i konzultantka počasí Dagmar Honsová. "To může ovlivnit vpády arktického vzduchu. V současné době dokážeme spolehlivě předpovídat jednotlivá náhlá stratosférická oteplení zhruba týden dopředu. Poté obvykle trvá několik týdnů, než se prostřednictvím tryskového proudění projeví jeho dopady na počasí u nás," řekla.

"Počasí v Evropě by mohlo ovlivnit začátkem března. Výhledy počasí zatím počítají podprůměrné teploty pro severní Evropu a Velkou Británii," doplnila Honsová.

Silné mrazy na čas vystřídá oteplení (2/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.