Polární vír kolabuje, neudrží ledový vzduch. Meteorologové popsali, co čeká Česko

Polární vír se začal rozpadat, což s sebou přineslo prudké ochlazení na celé severní polokouli. Mrazivé počasí se nevyhnulo ani Česku. Příliš dlouho však nevydrží a už brzy rtutě teploměrů budou šplhat vysoko nad nulu.

"Tento týden je nejchladnějším v únoru. V následujících dvou týdnech budou teploty vyšší. V tom příštím bude v maximech i 10 °C," řekla TN.cz meteoroložka Dagmar Honsová.

[chooze:article;value:488445]

Na zbytek zimy bude mít vliv náhlé stratosférické oteplení. Teplota stratosféry se tak zvýší o zhruba 50 °C, což značně oslabí polární vír, který se už nyní rozpadá na více menších vírů. "Nemusí tedy udržet velmi studený vzduch, který se začne rozlévat do všech zeměpisných šířek," vysvětlila Honsová.

Právě to může zapříčinit další propad teplot a prudké ochlazení. Podle odborného portálu Severe Weather bude studený vzduch na přelomu února a března proudit směrem na západní polokouli.

Nízké teploty se tak budou týkat především Spojených států amerických a Kanady. Naopak do Evropy bude podle meteorologů proudit teplý vzduch a enormní pokles teplot neočekávají.

Česko dle dlouhodobých modelů přinejmenším v nejbližších týdnech polární vír nezasáhne. Podle měsíčního výhledu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) by se rtutě teploměrů mohly na začátku března vyšplhat až k 12 °C. Mělo by jít o nejteplejší týden od začátku února.

[chooze:article;value:488013]

Meteorologové však nevylučují, že by v průběhu března mohlo do Evropy ještě dorazit severní proudění chladnějšího vzduchu. Lidé by tak měli počítat i s tím, že zima v České republice nedala poslední sbohem.

"Z posledních let víme, že i březen přináší chladnější počasí a návrat zimy se vším všudy. A dokonce loni v dubnu v první dekádě byly v horských oblastech nejlepší podmínky pro lyžování. Nedá se říct, že zima teď končí nebo skončí," uzavřela Honsová.

Počasí na horách přeje lyžařům. Více se dozvíte v následující reportáži:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.