Polární vír přinese do Česka zase zimu. Rozfouká také prach ze Sahary

Už na čtvrteční odpoledne a večer si připravte deštníky – od západu bude přibývat oblačnost a postupně se k velké oblačnosti přidá občasný déšť nebo přeháňky. Přes Česko bude přecházet brázda nízkého tlaku vzduchu. Srážkové úhrny ale budou hodně nízko, nejčastěji do 1 mm. Odpolední teploty se ale ještě zastaví vysoko – mezi 9 až 13 °C. V pátek bude zataženo až oblačno, místy déšť nebo přeháňky, postupně od vyšších poloh srážky sněhové. Ranní teploty 7 až 3 °C. Denní teploty 8 až 12 °C, na jižní Moravě až 15 °C.

​Konec týdne přinese zimní comeback v plné síle

Poslední únorový víkend přinese výrazné ochlazení a sněhové vločky se objeví i v nížinách. Vydatněji bude sněžit na horách. V sobotu bude zataženo až oblačno, místy déšť se sněhem nebo sněžení. Na horách bude sněžení četnější. Ranní teploty 3 až -1 °C. Denní teploty -1 až 3 °C, na jižní Moravě kolem 6 °C. Pocitovou teplotu bude snižovat čerstvý vítr. V neděli bude oblačno až polojasno, místy sněhové přeháňky. Ranní teploty -1 až -5 °C. Denní teploty -2 až 2 °C, na jižní Moravě 4 °C.

Na víkendovou předpověď se můžete podívat zde:

​Konec února ve znamení -10 °C

Díky malé oblačnosti budou na konci února ranní teploty klesat k -10 °C, odpolední teploty půjdou pozvolna nahoru. Návrat zimy do střední Evropy ale může přinést ještě i březen – vzhledem ke kolapsu polárního víru. Výhledy počítají s tím, že se polární vzduch v menší míře dostane i do střední Evropy a přinese podprůměrné teploty a vyloučené není ani sněžení.

[chooze:article;value:491158]

V hlavní roli prach ze Sahary

Nad starým kontinentem opět zaznamenáváme prach ze Sahary – nad Alžírskem výrazně foukalo a částice písku se tak dostaly do atmosféry a díky jižnímu proudění postupovaly nad Evropu – nejvíce je ho v jižní části Evropy nad Pyrenejským poloostrovem, ale také nad Francií a Velkou Británií. Z atmosféry nad naším územím bude vymýván v pátek.

Prachové a písečné saharské částice zbarvují déšť a sněhovou pokrývku. Výrazně dokáží urychlit odtávání sněhu – kvůli tmavšímu zbarvení se totiž mění albedo sněhu (poměr odraženého elektromagnetického záření ku množství dopadajícího záření). Podle zahraničních studií se do střední Evropy dostane ročně až 60 tisíc tun prachu.

Prach ze Sahary nebo severního pobřeží Afriky se do Evropy dostává ve vyšších vrstvách atmosféry v posledních letech poměrně často. V březnu 2007 se do Česka dostal i prach z Ukrajiny.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.