Polární vír rozdělil Evropu napůl. Meteorologové vysvětlili, co se teď stane

Vědci z německé Ludwig Maximilian University (LMU) zkoumali jev, kterému se říká polární vír a který má velký vliv na počasí. Podařilo se jim odhalit, že rozpad polárního víru jim může pomoct s předpovědí počasí na několik týdnů dopředu. Výsledky jejich studie zveřejnil portál Meteored.

Studie ukázala, že pokud polární vír zeslábne nebo se úplně rozpadne, severoatlantický tryskový proud má tendenci posunout se na jih a zvyšuje tak pravděpodobnost studených období nad severní polokoulí. Usnadňuje tedy předpovídání počasí i pro více týdnů.

Autoři zjistili, že soubory několika předpovědí vykazují snížený výskyt povětrnostních podmínek asi o 25 procent. Takové soubory se skládají z velkého počtu jednotlivých předpovědí, které se obvykle v delších předpovědních obdobích rozcházejí. Po slabých událostech polárních vírů se tyto předpovědi v severní Evropě liší méně.

[chooze:article;value:547794]

"Práce ukázaly, že během zimy na severní polokouli může stav cirkulace v polární stratosféře poskytnout užitečné informace pro zlepšení dlouhodobých předpovědí, zejména pro klima v severním Atlantiku a Eurasii," řekl Thomas Birner, profesor teoretické meteorologie na LMU a jeden z autorů studie.

Následný posun trajektorií zimních bouří směrem na jih, které jsou hlavním zdrojem nejistoty předpovědí v této sezóně, vede k menší bouřkové aktivitě, čímž se snižuje nejistota předpovědi v severní Evropě. "Naproti tomu v jižní Evropě se nejistota prognóz zvyšuje," dodává Birner.

Počasí už neví, co by. Meteorologové změnili předpověď na Velikonoce:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.