Polární vír se začíná hroutit. Evropě hrozí už brzy arktické mrazy

Chování polárního víru v poslední době znepokojuje meteorology. Podle odborného portálu Severe Weather to vypadá, že jeho aktuální stav spěje k tomu, že se brzy začne hroutit, a hrozí dokonce i jeho úplný kolaps. Ten by ale mohl do Evropy přinést kruté mrazy.

Ve víru se totiž v poslední době událo takzvané náhlé stratosférické oteplení, které vytváří jakýsi protivír. Vzduch v této části pak proudí v opačném směru a ovlivňuje počasí. "Mohlo by to znamenat ovlivnění počasí i v nízkých nadmořských výškách," myslí si meteorolog Petr Dvořák.

"V současné době je polární vír ještě v normálu, ale kolem nového roku dojde k jeho rozdělení, že bude jedna cyklonální část nad naší polokoulí a druhá nad Kanadou," říká meteorolog.

[chooze:article;value:533739]

​Ačkoliv by takový stav přinesl velké ochlazení, nezdá se, že bychom jeho přímý dopad pocítili i přímo v Česku. "Zatím to nevypadá, že by sem vpadla arktická zima. Pokud ano, tak by se ochladilo hlavně v Kanadě a USA," dodává Dvořák. Mráz by sevřel hlavně severní část Evropy.

"Tady to vypadá, že se počasí bude dosti střídat, některé dny budou spíše chladnější, okolo nuly. V nížinách bude spíše deštivo, pak se oteplí, pak se zase ochladí, bude to počasí jako na houpačce. Alespoň do poloviny ledna," uzavírá.

Meteorologové jsou v pozoru. Na Česko se žene vichr, zuřit bude několik dní:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.