Polární vír zasáhl Česko! Drastická změna počasí zaskočila i meteorology

Začátek týdne s sebou přinesl vydatné sněžení a velká část Česka se v úterý probudila do zasněženého dne. Náhlá změna počasí ale zaskočila meteorology. Zima podle nich letos přišla nečekaně a po neobvykle teplých dnech v posledních měsících se počasí v Česku otočilo vzhůru nohama.

"Letošní nástup zimy v Česku je náhlý. Stále jsme skloňovali nadprůměrné teploty a jarní podzim a najednou přišla zima," upozornila meteoroložka Dagmar Honsová. "Za toto ochlazení může postavení tlakových útvarů, které umožňují průniku studeného vzduchu do střední Evropy," dodala.

Za razantní změnu počasí může podle meteorologa Petra Dvořáka polární vír. "Určitě se u nás projevuje. Pokud dojde v polárním víru k nějaké změně, na počasí se to projeví zhruba s odstupem týdnu až dvou. A právě to se nyní děje," řekl.

[chooze:article;value:530738]

"Zhruba před týdnem totiž došlo k náhlému stratosférickému oteplení, které mění strukturu víru, a to k nám žene chladnější vzduch," vysvětlil. Přitom právě v listopadu a v prosinci obvykle klesá teplota ve stratosféře k nejnižším hodnotám.

Zima, kterou do Česka polární vír vyhnal, se u nás zdrží ještě zhruba deset dní. "Pak bude ustupovat a polární vír se vrátí do běžné podoby. To se u nás projeví teplejší zimou," doplnil. Když se totiž polární vír vrátí do stabilní polohy, drží chladný vzduch v blízkosti polárního kruhu.

Meteorologové ale dodávají, že ačkoliv změna počasí byla náhlá, nástup zimy zas tak brzký nebyl. "Ještě před zhruba 20 lety nastupovala touto dobou úplně běžně. My jsme si na to jen odvykli," upozornil Dvořák.

Česko zasypal sníh. Změna počasí už způsobila několik nehod:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.