Polární vítr ze Sibiře se žene na Česko. Přinese náledí i teploty pod nulou

Zatímco v pondělí se ještě teploty držely kolem 10 stupňů Celsia, ve středu už přijde pořádné ochlazení. Lidé se musí připravit na teploty, které spadnou pod nulu, nad ránem bude podle varování ČHMÚ hrozit náledí.

Kvůli ledu vydal ČHMÚ i výstrahu. Ta bude platit od půlnoci až do středečních sedmi ráno. Týká se Libereckého (Jablonec nad Nisou, Jilemnice, Semily, Tanvald, Turnov, Železný Brod), Královéhradeckého (Jičín, Nová Paka, Vrchlabí), Olomouckého (Jeseník, Šumperk) a Moravskoslezského kraje (Bruntál, Český Těšín, Frenštát pod Radhoštěm, Frýdek-Místek, Frýdlant nad Ostravicí, Jablunkov, Krnov, Opava, Rýmařov, Třinec, Vítkov).

​Příčinou prudkého ochlazení je mrazivý vítr vanoucí ze severu. Polární vítr, který do Evropy vane z ruské Sibiře, dorazí už v noci na středu. "Ranní teploty tak budou na nule až -4 stupních, denní -2 až 3 stupně Celsia," uvedla meteoroložka Dagmar Honsová.

[chooze:article;value:530046]

​Arktický vítr má v Česku ochlazovat počasí až do víkendu. Do té doby však teploty zůstanou nízké a Čechy bude trápit také silný vítr. "Očekáváme i nebezpečné meteorologické jevy. Ve středu poránu se bude vytvářet náledí, ve čtvrtek při mrznoucích srážkách ledovka a o víkendu předpokládáme, že zejména v horských oblastech se budou vytvářet sněhové jazyky, a to v kombinaci se sněžením a čerstvým větrem v nárazech o rychlosti 70 km za hodinu," dodala Honsová. 

Studený vítr potrápí už v úterý našeho severního souseda. Severní polovina Polska očekává nízké teploty, vichry, ale také nebe bez mraku, píše portál Polsat. Studený vítr se bude postupně v průběhu dne přesouvat i do jižních částí země, kde bude dokonce i sněžit.

A pravé zimní počasí se sněhem a teplotami kolem nuly by mělo přijít i na začátku prosince.

Skutečná zima začíná. Teploty budou pod nulou, řidiče ohrozí ledovky:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.