Polárnímu víru hrozí narušení. Přinese prudké ochlazení do některých oblastí

Silné tlakové anomálie v nadcházejících dnech změní tvar polárního víru a naruší ho tím, píše na základě meteorologických modelů web Severe Weather Europe. Evropanům se v tuto chvíli může ulevit, podle předpovědí to totiž odskáče Severní Amerika. Do Kanady a části Spojených států by tato událost měla přinést studený vzduch a způsobit tím prudký pokles teplot. 

V současné chvíli má polární vír standardní velikost a nad Arktidou roste jeho studené jádro. Na konci tohoto týdne by se ale měl vlivem tlaku z obou stran deformovat a z dokonalého kruhovitého tvaru se protáhne do oválu. Jeho jádro se přitom bude nacházet právě nad Kanadou a severem Spojených států, kam bude proudit studený arktický vzduch. 

[chooze:article;value:525038]

​Výkyv bude prudký, ale poměrně krátký. Model Evropského centra pro střednědobé předpovědi počasí předpovídá, že se v první polovině listopadu polární vír zregeneruje. Další vývoj je zatím nejasný. Některé ze scénářů předpovědí ale naznačují další kolo oslabení víru, a to dokonce výrazné.

"S příchodem zimy se zvyšuje pravděpodobnost silného oteplení stratosféry, což může znamenat úplný kolaps (polárního víru)," vysvětluje Severe Weather Europe. Rozpad polárního víru často vede k náhlému a intenzivnímu ochlazení v mírných pásmech. Teploty pak klesají hluboko pod bod mrazu a obvyklé bývají i sněhové bouře. 

Dvojnásobek mrazivých vln 

Nedávno publikovaná studie v časopise Bulletin of the American Meteorological Society se věnovala tématu prudkých návalů mrazivého vzduchu v Evropě a Severní Americe v zimním období. Frekvence příchodu takových vln se podle jejich zjištění od 60. let minulého století zdvojnásobila a jen za posledních pár let kvůli tomu přišly o život stovky lidí. 

[chooze:article;value:526150]

​"Za sto let se pravděpodobně nebudeme muset tolik obávat extrémních mrazů, protože se planeta otepluje. Ale dnes a v blízké budoucnosti jsou mrazy stále relevantním nebezpečím," řekl klimatolog a autor studie Kai Kornhuber. Ve studii popsali zajímavý fenomén, kdy vlna mrazů často zasáhne obě strany Atlantiku. 

Před 50 lety se takové souběžné vlny vyskytovaly v průměru jednou za zimu. Nyní se ale průměr zvýšil na dvojnásobek. "Extrémní počasí nad Severní Amerikou a Evropou je často synchronizované," konstatovala další autorka studie Gabriele Messoriová. Zatímco u vln veder v letním období je mechanismus poměrně jasný, zimní vlny jsou stále předmětem intenzivní vědecké debaty. 

A zatímco Ameriku čeká v příštích dnech prudké ochlazení, v Česku zatím stále panují nadprůměrné teploty (10/2023): 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.