Policejní psovod nechal v horku psa v autě, zvíře zemřelo. Muži hrozí i vězení

Bez dozoru a zhruba 1,5 hodiny měl kynolog nechat služebního psa ve svém autě ve Žďáru nad Sázavou. Zvíře podle GIBS pak s největší pravděpodobností vlivem stresu a vysokých teplot, které byly venku, zemřelo.

"Policista v době mimo výkon služební činnosti měl bez závažného a neodkladného důvodu ponechat svého služebního psa v plastovém přepravním boxu v zavazadlovém prostoru, a to i přes vysoké venkovní teploty, které ten den dosahovaly 28 °C," popsala na webu mluvčí inspekce Ivana Nguyenová.

[chooze:article;value:516460]

Pes se dokonce dostal z přepravky až na přední sedadla. Vynaložil na to však značné úsilí. "Na základě výsledku znaleckého posudku postupně došlo k dehydrataci, přehřátí a udušení, a to v důsledku dlouhé doby ve stísněném a téměř nevětraném prostoru, nedostatku vody, stresu a vynaložené fyzické zátěži," doplnila Nguyenová.

GIBS proto letos v srpnu navrhla psovoda obžalovat ze zanedbání péče o zvíře z nedbalosti. V případě prokázání viny hrozí policistovi až půl roku ve vězení, zákaz činnost nebo trest propadnutí věci.

​Pes v přehřátém autě trpěl hodinu. Ze zoufalství rozkousal lahev (7/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.