Policie loni v Česku zadržela tisíce uprchlíků. Migrace do zemí EU zesiluje

Hlavním důvodem poklesu je podle policistů změna migračních tras do západní Evropy. Tu, která vede přes Českou republiku, prý převaděčské gangy nevyužívají tolik, jako tomu bylo v tom roce 2022.

Podle policejního prezidenta je to díky opatřením v Evropě. Zmínil například to, co se stalo loni v říjnu v Srbsku, kde se strhla přestřelka mezi převaděčskými gangy, při které několik lidí zemřelo. Srbové pak nasadili armádu a na této migrační trase nastal téměř klid.

[chooze:article;value:537394]

Tlak na vnější hranici Evropské unie (EU) přitom neustále roste. Třeba trasa přes centrální Středomoří byla loni frekventovanější o 50 % méně než předloni. Z lidí, kteří byli loni na území České republiky při tranzitní migraci zadrženi, bylo nejvíce Syřanů. Ti mířili zpravidla ze Slovenska do Německa, nejčastěji šlo pak o Sasko.

Celkem bylo loni v České republice odhaleno 14 tisíc nelegálních cizinců. Mimo těch, kteří přes nás přejížděli, šlo například o lidi, kterým skončilo povolení k pobytu.

V souvislosti s nárůstem nelegální migrace v Evropě obnovila Česká republika kontroly na hranicích se Slovenskem loni v říjnu. Na konci listopadu rozhodla vláda o prodloužení. Prozatím do 2. února. Momentálně jsou kontroly jen namátkové, a to na 27 hraničních přechodech.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.