Policie nabrala čtyřnohé posily. Hledat budou pachatele i výbušné systémy

Ze zdánlivě obyčejných štěňat vyrostou jednou ostří policejní psi. "Psovodi si je vybírají sami, viděli je dneska poprvé," říká k jejich výběru vedoucí policejní chovatelské stanice služebních psů Prackovice Hana Haschkeová.

"Vybrala jsem si fenku, je dvouměsíční, jmenuje se Tesla. Bude si zvykat na rodinné prostředí a na mě jako na psovoda. Potom bude sloužit. Náplní její práce bude klasická kynologie, takže všestranné práce – obrany i vyhledávání pachatele," říká psovodka Klára Stuchlíková z Neratovic.

[chooze:article;value:509023]

Štěňata nastupují do služby ve věku dvou měsíců, jejich výcvik pak trvá zhruba dva roky. Prim ve službě u policie stále hraje německý ovčák. Velký zájem je ale také o ovčáka belgického.

Toto plemeno, známé také jako malinois nebo maliňák, je podle chovatelů doslova neunavitelné a velmi ostré. Jedna jeho zástupkyně teď bude sloužit i v Královéhradeckém kraji.

"Je to pro mě taková výzva. Do současné doby jsem pracoval pouze s německými ovčáky. Tahleta fenečka, kterou jsem si vybral, je určená na předvýchovu na vyhledávání omamných a psychotropních látek," říká psovod Stanislav Koráb.

[chooze:article;value:512941]

U české policie ale slouží třeba také Jack Russell teriéři, retrívři nebo border kolie. Výjimkou nejsou ani výmarští ohaři nebo erdelteriéři.

Psí specialisté dokážou během několika sekund označit místo s bombou a najdou i vystřelené nábojnice nebo ztraceného člověka. Psi s českým výcvikem platí ve světě za největší profesionály, a několik z nich hlídá dokonce i Bílý dům.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.