Policie našla na statku drogovou továrnu. Na stopu je přivedla smrt ženy

Původně to vypadalo jako předávkování drogami, které vedlo až ke smrti 42leté ženy. Ta zemřela před rokem poté, co požila drogu zvanou fencyklidin, známější pod názvem andělský prach. Jde o nebezpečnou látku, která měla původně sloužit veterinářům jako anestetikum.

Když kriminalisté začali případ vyšetřovat podrobněji, narazili na zdroj, který ženě drogu podal. Tím byl podle nich její přítel, 53letý muž, který jí měl drogu věnovat kvůli zpestření postelových hrátek. Vše se ale zvrtlo a žena krátce po požití drogy zemřela.

[chooze:article;value:517977]

Vyšetřovatelům se nakonec podařilo zjistit, kde muž drogu získal. Společně se svým 68letým spolupracovníkem měl na statku na Vysočině vybudovat celou drogovou laboratoř. Tam podle policie připravovali převážně pervitin.

Rozsáhlost operace zaskočila i kriminalisty. Muži byli schopní při jedné várce vyrobit až dva kilogramy pervitinu. Za jednu takovou várku by mohli získat až 2 miliony korun. Při prohlídce statku a bytů podezřelých našli policisté milion korun, investiční známky a dvě nelegálně pořízené zbraně.

Oba muže už policisté obvinili. Staršímu hrozí za nedovolenou výrobu a prodej omamných látek až 12 let vězení. U mladšího přidali vyšetřovatelé obvinění z usmrcení své přítelkyně. Hrozí mu tak osmnáctileté vězení.

[chooze:article;value:516390]

Policisté v souvislosti s úmrtím ženy varují veřejnost před andělským prachem a jinými drogami, které do Česka nově přicházejí. "V poslední době se opakovaně setkáváme s případy úmrtí novými typy drog. Uživatelé s nimi experimentují a bohužel mnohdy neodhadnou množství, které jejich tělo může zvládnout," řekla mluvčí pražských policistů Eva Kropáčová.

Andělský prach, či správně fencyklidin, původně vznikl ve 20. letech minulého století jako uspávadlo pro zvířata. Při nízkých dávkách funguje jako stimulant, je však velmi snadné se drogou předávkovat. Účinky mohou trvat až 6 hodin po požití. Do Česka tato droga přichází zejména z USA a Británie, kde je relativně běžná.

Policie chytla dvojici dealerů drog. Za dva roky prodali 480 dávek pervitinu (7/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.