Policie obvinila muže kvůli požáru v Hřensku. V parku působil jako strážce

[chooze:gallery;value:31890]

​Policie zřejmě zná totožnost viníka loňského požáru v Hřensku. V pátek obvinila ​muže, který by mohl mít čin na svědomí. Podle informací televize Nova má být podezřelým 36letý Jiří L., který v parku dříve působil jako dobrovolný strážce. Funkci vykonával až do roku 2013. V době svého působení měl na starosti exkurze. Podle stránek Českého Švýcarska prováděl turisty po trase z Mezní louky na Pravčickou bránu. 

"Soud vyhověl návrhu Krajského státního zastupitelství v Ústí nad Labem ve vzetí obviněného do vazby z důvodu, že by obviněný mohl něco skrývat, a také z důvodu, že by mohl opakovat trestnou činnost, pro kterou je stíhán," uvedl televizi Nova státní zástupce Tomáš Skála. Muž je obviněn z trestných činů obecného ohrožení a poškození cizí věci.

"Založení tohoto ohromného požáru byl však teprve začátek. Letos v dubnu měl stejný muž na území okresu Děčín v průběhu jediného týdne znovu založit několik dalších požárů," uvedl mluvčí policie Ústeckého kraje Kamil Marek. Způsobená škoda požáru v Hřensku je předběžně vyčíslena na 270 milionů korun. Muži hrozí až 15letý pobyt za mřížemi.

[chooze:article;value:497872]

V národním parku České Švýcarsko začalo hořet 23. července krátce před půlnocí. Požár se začal rychle šířit a už druhý den ráno bylo v plamenech několik hektarů lesa.

​Na uhašení požáru pracovalo celkem šest tisíc hasičů. Každý den se střídalo tisíc z nich. Při hašení natahali 82 kilometrů hadic a použili 400 kusů techniky.

Jednalo se o nejrozsáhlejší požár v dějinách Česka. Nakonec se totiž rozšířil přes tisíc hektarů lesa, hasiči tak s požárem bojovali téměř měsíc. Náklady na zvládnutí požáru pak vyčíslili na necelou čtvrt miliardu korun.

[chooze:article;value:505858]

Začátkem tohoto roku policie uvedla, že požár vznikl v lokalitě bočního hřebenu Malinového dolu, a začala se zabývat okruhem lidí, kteří se v té době na místě nacházeli. Zda byl jedním z nich i Jiří L., ale neuvedla.

Na konci května se v médiích objevila informace o tom, že se policii k požáru někdo dobrovolně přihlásil. Hrozilo mu až osm let vězení. Zda šlo o Jiřího L., ale není v současnosti jasné. 

Další požár vypukl v parku ve čtvrtek 18. května tohoto roku. Hořet začalo u Pravčické brány. Hasiči vyhlásili třetí stupeň poplachu a na místě zasahovalo devět jednotek. Oheň se po dvou hodinách podařilo lokalizovat a následně uhasit.

K případu požáru v Hřensku se vyjádřil i státní zástupce:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.