Policie obvinila Němce ze zapálení lesního porostu v Českém Švýcarsku

"Před malou chvílí policejní vyšetřovatel muži sdělil obvinění z trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti. Trestní stíhání je vedeno na svobodě," informovala v pátek policie na twitteru.

Požár, který měl muž způsobit, se hasičům ve čtvrtek podařilo dostat pod kontrolu po asi třech hodinách. "Policisté na místě v souvislosti s možnou příčinou požáru zadrželi jednu osobu, muže, občana SRN (Spolkové republiky Německo, pozn. red.). Provedená dechová zkouška na přítomnost alkoholu v dechu u něj byla pozitivní," poznamenala policejní mluvčí Eliška Kubíčková.

"Predikovat trestní sazbu zatím s ohledem na probíhající prověřování nelze," sdělila mluvčí. Případ prověřují děčínští policisté. 

[chooze:article;value:505185]

Podle mluvčího národního parku Tomáše Salova za požár mohla pyrotechnika. "Podle našich strážců to vypadá, že někteří turisté v Hřensku nakoupili pyrotechniku a posilnění alkoholem ji po cestě odpalovali a při tom se jim podařilo zapálit les," řekl TN.cz. Upozornil také, že ve čtvrtek slavili v Sasku státní svátek, očekávali tedy nával turistů.

U čtvrtečního požáru zasahovalo devět jednotek hasičů. Ti vyhlásili třetí stupeň poplachu a místo hlídali do rána. Hořel lesní porost o rozloze 12 krát 100 metrů mezi Pravčickou bránou a hranicí s Německem.

Obří požár vypukl v Českém Švýcarsku loni v červenci. Postupně zasáhl 1 600 hektarů národního parku. Šlo o největší požár v novodobé historii Česka a Saska.

Požár u Pravčické brány vypukl ve čtvrtek:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.