Policie oznámila dopadení padělatele vstupenek. Byly na Farnou i na fotbal

Rammstein, Ewa Farna, či nejvyšší fotbalové soutěže. Tyto kulturní a sportovní akce si nenechaly ujít desítky tisíc diváků. Jenže někteří se na ně nedostali. Koupili si totiž falešné vstupenky. Některé z nich měl mít na svědomí 30letý muž z Budějovicka.

"Muže, kterého policisté zadrželi v Jihočeském kraji, obvinili z trestného činu podvod, kdy mu v případě odsouzení hrozí trest odnětí svobody v délce až dvou let," sdělila k případu mluvčí policie Eva Kropáčová.

Jakmile se v uplynulých několika letech začaly prodávat vstupenky na významnou akci, měl se podle strážců zákona muž okamžitě pustit do výroby falzifikátů. "Inzerce probíhala na různých inzertních portálech. Osoba využívala na předání peněz buď svoje účty, nebo účty dalších osob o které požádala," dodává kyberkriminalista Radomil Filek.

[chooze:article;value:555781]

"Buď padělají reálné vstupenky, to znamená, že je nějakým způsobem digitálně upraví, anebo si vstupenku takzvaně vymyslí úplně sami," popisuje obvyklý postup podvodníků šéf pražských kyberkriminalistů Václav Písecký.

Stejně tomu mělo být i v tomto případě. Poškození tedy zaplatili za vstupenky, které jim prodejce opravdu elektronicky poslal. Teprve až u vstupu na akci zjistili, že veškeré údaje na nich jsou falešné. V jiných případech se dozvěděli, že na stejné vstupenky již někdo prošel. Podvedených jsou stovky a škody jdou do stovek tisíc korun až milionů.

Podle policie ale občas jde padělky rozeznat. "Jsou tam velmi amatérsky vkládány různé obrázky a podobně. U jiného typu těch padělků se to v podstatě na první pohled poznat nedá, takže to je vždycky sázka od loterie," vysvětluje Písecký.

Podle policie má muž na svědomí falešné vstupenky také na koncerty skupiny Depeche Mode nebo Andrei Bocelliho. Konečný počet poškozených i způsobenou škodu teprve policie zjišťuje.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.