Policie řeší domobrance na demonstraci. Organizátoři se k nim neznají

Policie se zajímá o účast členů takzvané Národní domobrany na pondělní demonstraci zemědělských odborů a některých zemědělců na Malostranském náměstí. Domobranci, kteří se protestů účastnili na straně pořadatelů, podle ní mohli spáchat přestupek.

"Věc řešíme, máme podezření na přestupkové jednání zadokumentováno a budeme ho oznamovat," sdělil TN.cz mluvčí pražské policie Jan Daněk. Konkrétně má jít o porušení § 44c zákona o ozbrojených silách (zákon č. 219/1999 Sb.)

Tento paragraf řeší nošení uniforem. "Fyzická osoba, která není vojákem v činné službě, se dopustí přestupku tím, že úmyslně na místě veřejnosti přístupném nosí neoprávněně vojenský stejnokroj nebo takové součásti vojenského stejnokroje, které jsou s úplným vojenským stejnokrojem zaměnitelné," píše se v něm. Tomu, kdo toto ustanovení poruší, přitom hrozí třítisícová pokuta.

[chooze:article;value:542616]

Redakce TN.cz v souvislosti s touto skutečností oslovila Národní domobranu, stejně jako tři hlavní organizátory, šéfa Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy Bohumíra Dufka, exprezidenta Agrární komory a zemědělského podnikatele Zdeňka Jandejska a starostu obce Kozojídky Otakara Březinu (nez.), s žádostí o komentář a případné vysvětlení okolností přítomnosti domobranců na demonstraci.

"Nemělo to se mnou nic společného. Na tom náměstí byla spousta lidí a další mluvčí, tak se budete muset zeptat jich," distancoval se od domobranců odborový předák Dufek s tím, že na něm byla logistika, tedy zařízení stanů, pódia a dalšího zázemí.

To starosta Březina už byl sdílnější. "Pokud vím, tak s nimi byl v kontaktu jeden z pořadatelů pan Sedláček. Fungovali tam jako pořádková služba," prohlásil. "Myslím si, že nedošlo ke zneužití uniforem, protože jsou to většinou veteráni. Ale jde jen o můj soukromý názor. Nejsem odborník," dodal.

Učitel Bronislav Sedláček se ale k věci příliš vyjadřovat nechtěl. "Nebylo by lepší, kdybych se domluvil s šéfem domobrany, že by se vám nějakým způsobem ozval?" nabídl ale.

[chooze:article;value:542663]

Národní domobraně šéfuje lékař a bývalý voják Marek Obrtel. Ten se proslavil mimo jiné tím, že v roce 2014 označil NATO za zločineckou organizaci a vrátil svá vyznamenání získaná za působení v zahraničních misích. "Tato záležitost již byla v minulosti řešena a vyřešena. Dále nemám, co bych k tomuto tématu dodal," reagoval stručně Obrtel.

Celková situace kolem domobraneckých skupin je komplikovaná. V roce 2018 ve své výroční zprávě za předchozí rok před nimi varovala i BIS a jejich zákaz zvažovala i tehdejší vláda. Nakonec ale můžou fungovat dál. Problematické je například právě nošení vojenského oblečení u jejich členů. Zákon ale jasně neuvádí, co je ještě považováno za uniformu a co ne. Důležité je posouzení míry zaměnitelnosti.

[chooze:article;value:542684]

A tak zatímco za prosté maskáče nikdo pokutu nejspíš nedostane, u stejnokrojů vybavených hodností, státní vlajkou a dalšími doplňky může být situace složitější. A problém může nastat i u bývalých vojáků.

Ti sice podle zákona o ozbrojených silách při slavnostních příležitostech mohou nosit vojenský stejnokroj, ale jen pokud to mají povoleno. Je navíc otázkou, jestli demonstrace patří mezi dostatečně slavnostní okamžiky.

Zdeněk Jandejsek na opakované žádosti o vyjádření nereagoval.

Na pražské magistrále se při protestech tvořily kolony traktorů v obou směrech:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.