Policie: Střelec z Prahy byl jedním z podezřelých z klánovické vraždy. Chybělo nám pár dní

Indicie, které policisté mají, směřují k tomu, že střelec z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze je také vrahem z Klánovic. "Čekáme na výsledky balistických testů. Budete informováni o jistotě, že se jedná o jednoho a téhož pachatele," uvedl na tiskovém brífinku ředitel pražské policie Petr Matějček.

V Klánovickém lese budou prozatím nadále pokračovat opatření ze strany policie. "A to až do chvíle, dokud jako ředitel pražské policie nedostanu informaci, že se jednalo o téhož pachatele, a budu moci akceptovat, že v lokalitě nehrozí nebezpečí," sdělil na konferenci.

Útočník, který ve čtvrtek zastřelil 14 lidí a 25 poranil, byl v hledáčku policie jako potenciální pachatel z Klánovic, kde 15. prosince našli zastřeleného muže a jeho dvouměsíční dceru. 

[chooze:article;value:534208]

Okruh podezřelých

V prvotních fázích policisté nezajistili žádné svědky události. Kvůli neexistujícímu kamerovému systému v lese se neměli čeho zachytit, navíc se jedná o největší lesní porost na území Prahy. Už od počátku na případu pracovaly desítky kriminalistů, v první fázi se dá mluvit o stovkách, řekl na brífinku vedoucí oddělení vražd Aleš Strach.

"Měli jsme poznatky o konkrétních osobách, které se v místě pohybovaly. Všechny lidi se nám podařilo ztotožnit a dohledat a vyloučit jako potenciální pachatele tohoto skutku," informoval Strach. Policisté v dalších dnech filtrovali možné podezřelé, v tom nejširším okruhu jich ale měli 4 000.

[chooze:article;value:534230]

​"Oslovili jsme i krajské kriminálky s tím, že budeme potřebovat pomoc – prověřit osoby, které jsme vytipovali, které jsme brali jako podezřelé. Můžu říct, že současný podezřelý byl jedním z nich," uvedl Strach s tím, že muž bohužel bydlel ve Středočeském kraji. 

"Můžu říct, že nám bohužel chybělo pár dní, abychom předešli tragické události, která se stala včera," konstatoval. 

Podle Stracha nebyla zjištěna žádná vazba mezi pachatelem a oběťmi v Klánovicích. Střelec pravděpodobně neměl k činům jen jeden důvod, ale šlo spíše o kombinaci více motivů. Náměstek policejního prezidenta Tomáš Kubík na brífinku uvedl, že počáteční indicie svědčí zatím o tom, že pachatel formy a metody práce policie do jisté míry znal.

Poslechněte si, co na tiskové konferenci řekl o pachateli z Klánovic šéf pražské mordparty Aleš Strach:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.