Policie už zadržela stovky migrantů. Uprchlíci často čekají na další příležitost

Dva uprchlíci ze Sýrie se před dvěma dny snažili dostat ze Slovenska přes Českou republiku až do Německa. Jenomže je na česko-slovenských hranicích zajistili policisté a vrátili je na Slovensko. Uprchlíci teď čekají na další možnost jen pár metrů za hranicemi. Spát prý budou někde v lese a na určitém místě čekat na dalšího převaděče. Pokud je policie opět chytí, situace se může opakovat.

V České republice jsou tři zařízení pro zajištění cizinců a volná místa v nich stále jsou. "Do těchto zařízení nemůžeme umístit cizince, který pochází ze země válečného konfliktu. To je i případ Sýrie," vysvětlil mluvčí cizinecké policie Josef Urban.

[chooze:article;value:525695]

Zachyceným uprchlíkům ze Sýrie je poskytnuto poučení v několika jazycích a mezinárodní ochrana, o tu ale nestojí. Česká republika je pro ně pouze tranzitní zemí.

Od zavedení povinných namátkových kontrol policisté zajistili 692 nelegálních migrantů a 30 převaděčů. A v pondělí přibyli další. Po honičce policisté v Malenovicích na Zlínsku násilím zastavili dodávku, kterou řídila zdrogovaná žena. V zadní části vozu se ukrývalo 18 běženců.

V další dodávce policisté v pátek zajistili 31 nelegálních migrantů, dodávka je tam odstavená doteď. Policisté zjišťují, jestli ji převaděč ukradl, nebo je z půjčovny. Pokud má převaděč vlastní auto, je mu zabaveno, protože vozidlem páchal trestnou činnost.

Převaděčství je výnosné

Podle europoslance Tomáše Zdechovského (KDU-ČSL) by se měla projednat změna statusu Sýrie. "Válka neprobíhá na celém území Sýrie. Někteří lidé opakovaně nelegálně překračují hranice Evropské unie a neuposlechnou výzvy opustit Česko. A pokračují v trestné činnosti. Tak budou muset být vyhoštění mimo Schengenský prostor," uvedl.

[chooze:article;value:525898]

Převaděči si navíc přichází na pořádně velké peníze. "Podle poslední zprávy Europolu je převaděčství pětkrát výdělečnější než pašování drog do zemí EU," uzavřel Zdechovský.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.