Policie v Česku pátrá po stovkách pohřešovaných dětí. Neviděli jste je?

[chooze:gallery;value:36003]

​​Bára a Kristina Burdovy, Valerie Kvasničková nebo třeba Nikolas Zedníček. To je jen zlomek dětí, po kterých se v České republice pátrá. Většinou se jedná o děti, které utekly z domova, mnohdy ale policie počítá i s verzí, že dítě někdo unesl.

"Za rok 2023 bylo celkem vyhlášeno 3 045 pátrání po pohřešovaných osobách. Z toho bylo 2 987 osob vypátráno. Z 1 397 vyhlášených pohřešovaných dětí se jednalo o 732 dětí do 15 let a 665 dětí od 15 do 18 let," uvedla Zuzana Pidrmanová z odboru prevence Policejního prezidia ČR v tiskové zprávě k Mezinárodnímu dni pohřešovaných dětí, který připadá na 25. květen.

"K pátrání po každém pohřešovaném přistupujeme velmi zodpovědně s maximálním možným nasazením sil a prostředků. Z uvedených statistických přehledů bylo za uplynulý rok i 29 dětí do 15 let vyhlášeno jako dítě v ohrožení a ve všech případech se podařilo děti najít," dodala Pidrmanová.

Aktuálně se v databázi nachází 190 pohřešovaných chlapců a 191 pohřešovaných dívek do 18 let. "Při pátrání po dítěti je velice důležitý rychlý přenos informací mezi jednotlivými subjekty pátrání, ale i směrem k veřejnosti, která může bezprostředně po zmizení dítěte poskytnout relevantní informace," popsala. I tak se po některých z nich pátrá už roky.

[chooze:article;value:556740]

​Pohřešovaných dětí jsou stovky

Jedním z nejznámějších případů je zmizení Báry a Kristinky Burdových. Policie po nich vyhlásila pátrání v lednu 2019. Tehdy s nimi měla jejich matka odjet do zahraničí. Od té doby je jejich otec už neviděl. Báře by dnes bylo už 14 let, Kristince 11.

Od roku 2018 pátrá policie i po Valerii Kvasničkové. Její babičku poslal pražský soud do vězení. Podle rozsudku dívenku i její sourozence často drsně mlátila. Vyšetřovatelé proto pracují s verzí, že holčičku utýrala k smrti. Její tělo se ale nikdy nenašlo.

V roce 2023 vyhlásila policie pátrání po dnes již pětiletém Marku Popoviciovi a jeho biologickém otci, který měl s chlapcem odjet k moři. Chlapec byl ale svěřen do výhradní péče matky, která o odjezdu neměla tušení.

[chooze:article;value:555561]

​Známý je i případ zmizení Yousefa a Mariam Abu-Daqa, kteří se pohřešují od listopadu 2022. Policie upozorňuje, že mohou vystupovat s příjmením Abu Daqqa. Tmavovlasé Mariam by dnes bylo již 9 let, starší Yousef by v březnu oslavil 11. narozeniny.  

Od roku 2015 se pátrá i po Nikolasi Zedníčkovi. Chlapec se tehdy nevrátil zpátky do Klokánku. Byl sice svěřen do péče své babičky, policie ale předpokládá, že žije v zahraničí se svou matkou. Dnes by mu bylo už 15 let.

Policie žádá občany, aby veškeré informace k pohřešovaným nebo hledaným osobám sdělili na linku 158.

Jak vést děti ke zdravé soutěživosti, aby si jako dospělí nešli po krku? Poradíme:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.