Policie v Íránu zastřelila muže, který slavil prohru fotbalového nároďáku

Tragický incident se podle aktivistů stal po prohraném utkání se Spojenými státy ve městě Bandar Anzali na severu země. Sedmadvacetiletého muže jménem Mehran Samak střelili strážci pořádku do hlavy poté, co na oslavu prohry troubil na klakson svého auta, uvedla BBC.

Oslavy prohry probíhaly po celé zemi. "Mnoho Íránců odmítlo podpořit svůj fotbalový tým v Kataru, protože ho považují za reprezentaci islámské republiky," napsala BBC.

[chooze:article;value:476645]

​Hráči sice před prvním zápasem s Anglií nezazpívali státní hymnu, čímž vyjádřili podporu protivládním protestům. Ty po smrti mladé ženy zadržené před deseti týdny náboženskou policií zachvátily celou zemi. Před zápasem s Walesem a USA však už hymnu zpívali, což mnozí protestující považují za zradu.

Fotbalisté ale zřejmě neměli moc na výběr. Podle CNN si hráče v Kataru předvolali na kobereček důstojníci íránských revolučních gard, kteří je tam hlídali a provázeli. Vyhrožovali jim, že pokud nebudou zpívat státní hymnu a jakkoliv protesty podpoří, čeká jejich rodiny doma vězení a mučení. Íránská oficiální média poté výkon mužstva i přes porážku s USA chválila.

[chooze:article;value:477239]

​Oslavy vyřazení íránského fotbalového týmu se konaly v Teheránu a mnoha dalších městech. Kurdská skupina pro lidská práva Hengaw podle BBC oznámila, že při oslavách v Marivanu, Sanandadži, Kermánšáhu, Saqqezu, Ílámu a Búkánu bylo bezpečnostními silami postřeleno a zraněno nejméně 30 lidí.

O smrti Mehrana Samaka informovala norská organizace Iran Human Rights, podle které bezpečnostní složky zabily od počátku protestů 448 lidí včetně 60 dětí. Na 18 tisíc demonstrantů bylo zatčeno, několik z nich už dostalo trest smrti.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.