Policie v Kansasu zatkla podezřelého z vraždy mladé ženy. Po 43 letech

Doba od spáchání činu po zatčení činí přesně 42 let a deset měsíců a je zřejmě rekordní v celých Spojených státech, uvedl podle webu kake.com Brian Bellendir, šerif okresu Barton.

Vražda se stala 24. ledna roku 1980 v osadě obytných přívěsů na okraji patnáctitisícového městečka Great Bend. Policisté tam večer našli tělo 23leté Mary Robin Walterové s několika střelnými ranami. Vdané matky malého dítěte a studentky vyšší zdravotnické školy.

Nyní zatčený Steven Hanks tehdy bydlel v jednom ze sousedních karavanů a policisté ho měli v hledáčku. Případ však s léty vyšuměl do ztracena.

[chooze:article;value:477504]

​Letos v dubnu se mu však znovu začal věnovat jeden z detektivů, když se zotavoval z covidu. Dal si dohromady staré informace s novými, o kterých původní vyšetřovatelé nevěděli, nebo to detektivové, kteří se kauze během dlouhých let věnovali, přehlédli.

Nový pohled vedl šerifa k vytvoření týmu, který vše dotáhl do konce. Za některými svědky museli detektivové cestovat tisíce kilometrů, ale nakonec se jim podařilo shromáždit dostatek důkazů, aby mohl být Steven Hanks minulý týden zatčen. Jaké důkazy to byly ani motiv vraždy nechtěl šerif zatím rozebírat.

[chooze:article;value:475322]

​Hankse dopadli ve městě Oxford vzdáleném asi 250 kilometrů od místa činu. Soud ho vzal do vazby s kaucí půl milionu dolarů (zhruba 11,5 milionů korun). Ukázalo se, že už strávil deset let ve vězení za pokus o znásilnění, ublížení na zdraví a vloupání, když opakovaně vniknul do domu své spolupracovnice a obtěžoval ji, informoval s odkazem na místní média deník Insider. Byl za to zatčen zhruba rok po vraždě mladé ženy.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.