Policie v ničem nelhala. Odmítám, že jsme mlžili, říká ministr Rakušan

Ministr vnitra hned na začátku vyvrátil informaci ohledně toho, že policie lhala při žádání o kamerové systémy. "Pan generál Matějček, a to já uznávám, na tom bezpečnostním výboru měl jeden nešťastný výrok, a to zaměnění doby vytěžení kamerových záznamů. Nebylo to v té chvíli, kdy hlídka přišla na fakultu," uvedl.

"Generál Matějček – a já mu to můžu vytýkat, ale já jsem ten stres na tom výboru zažil taky – v podstatě zaměnil ty situace. Ta první hlídka neměla za úkol vytěžit žádné kamerové záznamy. Ten úkol pro policisty přišel až po té události jako takové. Potom ty kamerové záznamy vytěženy skutečně byly," dodal.

[chooze:article;value:562129]

Toho, že by se na povrch vyrojily další pochybnosti, se ministr neobává. "Já bych chtěl říct, jak jsme postupovali. My jsme opravdu transparentně informovali hned po tom zásahu. Já si myslím, že se nikdy v České republice nestalo, aby policie ukazovala kamerové záznamy ze zásahu, aby do 14 dnů byl hotov závěr vnitřní kontroly," popisoval.

"Teď přijde vyšetřování GIBSu, analytické vnitřní skupiny, je tady trestní řízení, některé informace jsou nepřístupné. Ve chvíli, kdy státní zástupkyně dovolí, a ve chvíli, kdy bude zpráva GIBSu, my se ke všemu transparentně vyjádříme," doplnil.

[chooze:article;value:561961]

Postupy policie následně hájil ministr i dál. "To, že tam byla do tří minut, naopak některým rodinám prostě ty jejich děti a příbuzné určitě zachránilo. Také se málo mediálně ví, že tam byla jedna učebna plná lidí, kteří měli výuku se sluchátky na uších, takže si té střelby ani nevšimli. Naštěstí si té učebny nevšiml ani vrah. Policisté tam šli odvážně, nevěděli, co je tam čeká, do tří minut po začátku střelby byli na místě," řekl.

"Samozřejmě že kontrolovali všechna místa, která v té chvíli byla nějakým způsobem podezřelá, a samozřejmě že ve chvíli, kdy nemáte jistotu, kde ten pachatel je, tak jdete po té nejžhavější stopě, která prostě evidentně vedla na tu Celetnou. A já opravdu odmítám to, že jsme mlžili," dodal.

[chooze:article;value:557695]

Rakušan zároveň popřel, že by policisté dopředu věděli, že se jednalo o stejného vraha, který zabíjel i předtím v Hostouni a Klánovicích. "To, že byla použita v Hostouni stejná zbraň jako na fakultě, se potvrdilo, pokud si dobře pamatuji, kolem čtvrté hodiny odpoledne. Klánovice, a já jsem byl ve chvíli, kdy nám to sděloval pan major Strach, až někdy ve večerních hodinách," uvedl.

Celou událost prověřuje sněmovní vyšetřovací komise. Rakušan si myslí, že by tento orgán mohl mít smysl, ačkoliv k němu byl zprvu skeptický. "Nechť ta komise tedy je, nechť se třeba tam dostaví i ti samotní kriminalisté. Věřím, že policie tady bude moci přesvědčit o tom, že tu práci provedla v té chvíli, bez toho pohledu do zpětného zrcátka, který teď máme, s těmi informacemi, které měla k dispozici, nejlépe, jak v té chvíli mohla," řekl.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.