Policie vyšetřuje poplašnou zprávu o ukrajinských vojácích. Šířila ji i senátorka

Zahájení trestního stíhání, které vyvolal příspěvek senátorky Jany Zwyrtek Hamplové, oznámila ve středu olomoucká policie. "V souvislosti se zveřejněním nepravdivé informace o šíření tuberkulózy na Olomoucku jsme ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu šíření poplašné zprávy," napsala policie na twitteru.

Policie v současnosti zjišťuje, odkud se falešná informace vzala. "Snažíme se objasnit původ té falešné zprávy. Zatím to však rozhodně není tak, že bychom měli nějakého podezřelého. Jde nám o autora té zprávy," vysvětlil mluvčí olomouckých policistů Libor Hejtman.

[chooze:article;value:491188]

Zwyrtek Hamplová v úterý na své facebookové stránce sdílela příspěvek týkající se ukrajinských vojáků, kteří v prosinci trénovali ve vojenském prostoru Libavá. Falešná zpráva, která se tvářila jako oznámení krajské hygienické stanice, vybízela občany k ostražitosti před tuberkulózou.

Kritickou skupinou měli podle dezinformace být lidé, kteří přišli do kontaktu s ukrajinskými vojáky či personálem vojenského prostoru. Krajská hygienická stanice Olomouckého kraje toto tvrzení vyvrátila. "KHS upozorňuje, že se jedná o podvodné oznámení šířené formou e-mailů a sociálních sítí a informace v něm uvedené nejsou poskytnuty ze strany KHS," uvedla na svých stránkách olomoucká hygiena.

Zwyrtek Hamplová příspěvek, v němž falešnou zprávu sdílela, ještě v úterý smazala. Zároveň uveřejnila omluvu. "Dostala jsem zprávu z důvěryhodné adresy, které jsem věřila. Příště budu muset volat přímo hygienu – zkušenost," napsala senátorka na svém facebooku.

Státní zdravotní ústav loni v dubnu oznámil, že zaznamenal zvýšený výskyt tuberkulózy v Česku. Podívejte se na archivní reportáž:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.