Policie zadržela 10 lidí. Jsou podezřelí z korupce při nákupu pro nemocnice

V pondělí ráno vyjely jednotky NCOZ do sídla Krajské zdravotní v Ústí nad Labem. "V tuto chvíli můžu potvrdit, že policejní orgány zasahují na ředitelství Krajské zdravotní v Ústí nad Labem," řekla TN.cz mluvčí Krajské zdravotní Petra Roubíčková. "Nejsem ale oprávněna poskytovat jakékoliv další informace," dodala.

Další policejní akce probíhala například v jihlavské nemocnici. "Policie u nás zasahuje a probíhají tu úkony trestního řízení," potvrdila TN.cz mluvčí Nemocnice Jihlava Monika Zachrlová. 

[chooze:article;value:541941]

Kriminalisté zadrželi celkem deset lidí pro podezření z korupce související s nákupy zdravotnického materiálu. Prohlídky vyšetřovatelé provedli v 11 městech napříč Českem v domácnostech, kancelářích všech podezřelých a ve dvou nemocnicích, informoval Úřad evropského veřejného žalobce (EPPO).

Podle něj jsou mezi podezřelými například generální ředitel nemocnice, manažeři zadavatele a také ředitelé dodavatelů zdravotnické techniky. "Národní centrála proti organizovanému zločinu v pondělí ráno zadržela a obvinila Petra Malého, ředitele Krajské zdravotní v Ústí nad Labem a jeho ekonomického náměstka Pavla Vorala. Kromě nich vyšetřovatelé začali trestně stíhat také Lukáše Veleva, který vede nemocnici v Jihlavě", informoval Deník NKrajská zdravotní následně odvolala z funkce Petra Malého.

"Jedná se o podezřelou zločineckou organizaci, která působí minimálně od roku 2022 a byla vytvořena se záměrem systematicky manipulovat s veřejnými zakázkami na zdravotnické potřeby pro nemocnice ve prospěch předem určených dodavatelů a v některých případech obstarat zdravotnické vybavení bez zahájení zadávacího řízení," uvedl evropský žalobce.

Mezi zdravotnické vybavení patřily operační stoly, zařízení pro laparoskopické a artroskopické operace, endoskopy, defibrilátory, chirurgické vrtačky a ventilátory. Z šetření vyplývá, že předem určení dodavatelé měli možnost podílet se na tvorbě zadávacích podmínek v systému řízení veřejných zakázek ještě před veřejným vyhlášením výběrového řízení.

[chooze:article;value:529364]

Podezřelí měli navíc preferovaným dodavatelům předávat důvěrné informace, a to včetně obsahu nabídek od konkurenčních dodavatelů a žádostí o objasnění zadávací dokumentace. "Na základě důkazů by při zadávání veřejné zakázky předem určenému dodavateli zaplatili úplatek ve výši 10 % z ceny zakázky podezřelým pracujícím pro zadavatele prostřednictvím zprostředkovatele, který zároveň vystupoval jako šéf organizované zločinecké skupiny," doplnil úřad.

Organizovaná skupina měla navíc používat padělané faktury za fiktivní služby vystavené přidruženými společnostmi, aby zakryla původ nezákonných peněz. Dle zjištění policie měl šéf gangu následně rozdělovat úplatky v hotovosti mezi členy skupiny.

Dodávka části lékařského vybavení pro nemocnice byla spolufinancována Evropským fondem pro regionální rozvoj v rámci programu "Pomoc při obnově soudržnosti a území Evropy" (REACT-EU). "Odhaduje se, že vyšetřované činnosti dosud zdokumentované policejním orgánem způsobily v rozpočtu EU škodu ve výši téměř jednoho milionu eur," doplnil žalobce.

Vyšetřování ale stále pokračuje. Způsobená škoda tak může být podle kriminalistů ještě daleko vyšší. Podezřelým hrozí trest za poškozování finančních zájmů EU, podvody při zadávání veřejných zakázek, aktivní i pasivní korupci a účast v organizované zločinecké skupině a praní špinavých peněz.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.