Policie zásah u střelby v Praze zvládla, říká expert. Mnohé otázky ale zůstávají

Peklo na akademické půdě orámované třemi dalšími vraždami mimo ni. Udělali jsme vše, co jsme mohli, říká policie. Čtyřiadvacetiletý student měl zbrojní průkaz, spekuluje se ale o jeho psychických problémech. Údajně se měl i léčit. Policie to nechce komentovat, vše prý potřebuje prověřit.

Arzenál, kterým mladík disponoval, by stačil na vybavení malého komanda. Osm zbraní včetně brokovnice a samonabíjecí pušky s dalekohledem. Zbraně měl z velké části zaregistrovat před půl rokem, velkou pozornost tím ale evidentně nevzbudil.

"Samozřejmě to důkladně prověříme. A prověříme zejména to, jestli selhal systém nebo jednotlivec," přislíbil náměstek policejního prezidenta Tomáš Kubík.

[chooze:article;value:534371]

Už dvě hodiny před střelbou na univerzitě šla po muži policie. Hledala ho kvůli vraždě otce v Hostouni na Kladensku a měla informaci, že chce spáchat sebevraždu. "Ihned jsme vešli do kontaktu se zájmovými místy, kde jsme předpokládali pohyb pachatele," sdělil náměstek ředitele pražské policie Vojtěch Motyka.

Šlo hlavně o budovu fakulty v Celetné ulici, kde byl zapsán na přednášku. O hlavní budovu na náměstí Jana Palacha se policie zajímala také, ale jen okrajově. Lidé uvnitř nic nevěděli. "Ano, ta hlídka to místo opustila," připustil ředitel pražské policie Petr Matějček.

Když se v budově začalo střílet, vedl tam přednášku i politik a pedagog Lubomír Zaorálek (SOCDEM). "Připadá mi, že se mohlo uvažovat i o těch dalších objektech a o tom hlavním. Samozřejmě mě překvapilo, nebo spíš napadlo, že jsme neměli žádnou informaci," řekl Zaorálek.

"Byl tu předpoklad a musel tu být předpoklad, že jde o nebezpečného pachatele," upozornil bezpečnostní analytik David Zámek.

[chooze:article;value:534345]

Policie řekla, že měla informace o plánované sebevraždě. O dalších plánech prý nic netušila. "Samozřejmě kdybychom tam jedinou indicii k tomu měli, tak nějakým způsobem uděláme to opatření. Snad si někdo nemyslí, že by to policie neprovedla," uvedl vedoucí oddělení vražd Aleš Strach.

Když se ukázalo, kde muž opravdu je, bylo už pozdě. Policie říká, že rychleji reagovat nemohla. "V tom časovém sledu, který se odehrál, to rozhodně nešlo," prohlásil Motyka.

Samotný zásah od nahlášení střelby oceňuje veřejnost i odborníci. Policisté během několika minut dokázali zahnat střelce do kouta, kde nakonec spáchal sebevraždu. "Ten zákrok byl naprosto profesionální, rychlý, zvládnutý přesně podle algoritmů, které jsou pro tyto události cvičeny," chválil policisty Zámek.

Tragédie bude nepochybně znamenat změny. Možná v přístupu k lékařským prohlídkám, evidenci zbraní, možná v legislativě. Některé své postupy zřejmě upraví i policie. Pro řadu rodin už ale nezmění nikdo nic.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.