Policie zneškodnila muže podezřelého z útoku v Bruselu. Zraněním podlehl

[chooze:gallery;value:33567]

Incident se odehrál v pondělí krátce po sedmé hodině večer u náměstí Sainctelette. To se nachází asi kilometr od historického centra metropole, píše portál 7sur7. Podle belgických médií se mělo jednat o dva švédské fotbalové fanoušky.

K útoku došlo právě v době, kdy se na bruselském Stadionu krále Baudouina hrál zápas mezi Belgií a Švédskem o postup na Euro 2024, který na stadionu sledovaly desítky tisíc fanoušků. Po zveřejnění informací o tragickém úmrtí dvou švédských občanů byl zápas po prvním poločase za stavu 1:1 přerušen a následně ukončen. Návštěvníci utkání byli následně za asistence ze stadionu evakuováni.

Na sociálních sítích se objevila videa, na kterých je vidět muž, který střílel. Muž přijel na motocyklu v oranžové reflexní vestě a bílé helmě. Poté, co položil motorku na zem, zahájil palbu z dlouhé střelné zbraně.

Náměstí Sainctelette v Bruselu:

Měl střílet na lidi jedoucí v taxíku před budovou. Po útoku zemřeli uvnitř vozu dva švédští občané. Místní média informovala, že oběti na sobě měly švédské fotbalové dresy. Postřelen měl být rovněž taxikář, který je však mimo ohrožení života.

Portál RTBF.be přinesl informace, že podezřelý muž se ke svému činu přihlásil ve videu zveřejněném na sociálních sítích. V arabštině vysvětloval, že je členem Islámského státu, a chlubil se, že zabil tři Švédy. Byl identifikován jako pětačtyřicetiletý Abdeselam L. s tuniskými kořeny, který se zdržoval ve Schaerbeeku. Podle několika zdrojů pobýval v Belgii nelegálně a v Tunisku byl vyšetřován za trestné činy související s terorismem. Rovněž byl znám i belgickým zpravodajským službám kvůli své radikalizaci.

"Byla jsem úplně v šoku. Okamžitě jsem začal křičet," citoval portál Sky News jednoho ze svědků. Podle dalších měl dotyčný při činu vykřikovat heslo "Alláhu akbar".

[chooze:article;value:521909]

Možného pachatele útoku se podle belgických úřadů nakonec podařilo zneškodnit v úterý ráno. Policisté jej měli postřelit do hrudníku při zásahu v kavárně v bruselské části Schaerbeek. Podle portálu HLN byla u muže nalezena zbraň použitá při pondělním útoku. 

Úřady následně potvrdily, že zadrženým byl skutečně podezřelý z teroristického útoku Abdesalem L. původem z Tuniska, který pobýval v Belgii nelegálně. Po policejním zásahu byl Abdesalem ve vážném stavu převezen do nemocnice, kde ale následkům zranění podlehl.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.