Policista se fotil s podezřelým z dvojnásobné vraždy. Teď mu hrozí postih

Levá ruka drží hledaného, pravá zbraň. K tomu pořádný úsměv. Jenže ten může policistovi i fotografovi na tváři ztuhnout. "Zjišťujeme, kdo fotografii pořídil a kdo ji poskytl ke zveřejnění," sdělil mluvčí jihomoravské policie Petr Vala.

Podle webu iDnes se fotografie poprvé objevila na uzavřeném fóru. Přes něj se ale dostala na veřejnost, původně prý navíc bez úpravy obličejů, tedy s možností identifikace všech zúčastněných.

I tak se ale policisté podle bývalého elitního kriminalisty nezachovali zrovna nejlépe. "Ze zadržování pachatelů nelze dělat safari. Fotit se s ním a chlubit se s tím někde není přípustné," pronesl bývalý kriminalista Josef Doucha.

[chooze:article;value:499363]

V cizině je cílené vystavování zadržených běžnou praxí. Policisté tím ukazují své úspěchy, u nás ale platí jiná pravidla. Hlavně kvůli ochraně osobních údajů. "Kdyby se ukázalo, že šlo o pochybení někoho z policistů, tak budou vyvozeny patřičné důsledky," přislíbil Vala.

Dvojnásobná vražda se stala ve středu ráno ve Svitávce, údajný pachatel připravil o život bývalou partnerku a jejího dospělého syna. Pátrání se rozjelo na plné obrátky a ještě ten den muže policisté dopadli v nedalekém Šebetově.

Pomohl jim všímavý svědek, který ho poznal podle obrázku v médiích. Právě pátrání je jediná výjimka, kdy policisté zveřejňují totožnost podezřelého. Zadrženého muže poslal včera soud do vazby, ke dvojnásobné vraždě ve Svitávce se prý přiznal. Hrozí mu až výjimečný trest.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.