Policista střelil mladíka z bezprostřední blízkosti. Incident vyvolal ve Francii nepokoje

[chooze:gallery;value:32258]

​Mladík zemřel v úterý ráno v Nanterre poté, co ho zastavila policejní hlídka při řízení. Když ale odmítl výzvu uposlechnout a znovu se rozjel, jeden z policistů po něm vystřelil. Kvůli zásahu a možnému podezření ze zabití je nyní dotyčný ve vazbě, píše agentura Reuters.

Podle francouzského deníku Le Monde policisté nejprve uvedli, že hoch jel autem směrem k nim a snažil se je zranit. To však vyvrací video, které koluje po sociálních sítích.

[chooze:article;value:508532]

Záběry ukazují, jak u vozu stojí dva policisté. Jeden míří zbraní oknem na řidiče. Vypadá to, že vystřelil z bezprostřední blízkosti poté, co se chlapec snažil ujet. Následně pak šofér havaroval. Navzdory pomoci záchranářů chlapec zemřel. Postřelen měl být do hrudníku.

Právě tento zásah však vyvolal mezi lidmi pořádnou vlnu nevole. Už odpoledne se jich poblíž místa tragédie sešly zhruba čtyři desítky. "Je to tak smutné. Byl tak mladý. Viděla jsem ho, jak se narodil," smutnila sousedka mladíka.

Večer se pak na západním předměstí shromáždili další protestující. Lidé zapalovali nejen koše a auta. Mimo jiné v Nanterre vzplála také škola i volnočasové centrum.

[chooze:article;value:509961]

Obyvatelé se dokonce střetli s policií, na kterou útočili pyrotechnikou. Policisté proto na útoky odpověděli slzným plynem, píše francouzský portál 20 minutes. Během nepokojů jednotky zatkly nejméně 15 protestujících.

Podle francouzských médií se demonstrace rozšířily také do dalších měst, například do Mantes-la-Jolie. To se nachází západně od Paříže.

Smrt mladíka vyvolala ve Francii obrovské nepokoje. Podívejte se na záběry:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.