Policisté chtějí peníze za pohotovosti. Když jsme se ozvali, přišel trest, tvrdí

Bývalý policista pracoval u sboru 28 let. Situace v pražské speciální pořádkové jednotce ho prý donutila loni k odchodu ze služby. Stejně jako ostatní příslušníci měl dva dny služby a dva dny pohotovosti. Za pohotovost dostávali jen třetinu platu, přitom museli být na služebně, kde prý vykonávali nařízené práce.

"Bylo to třeba umývání aut, tankování, oprava aut," popsal bývalý policista. Když se policisté ozvali, vedoucí se po nich měl prý začít vozit.

"V podstatě jsme pociťovali takový nátlak, naschvály ze strany vedení. Psali nás na nevýhodné akce, třeba takové méně oblíbené, jako bylo třeba hlídání, střežení Hradu," uvedl bývalý policista.

[chooze:article;value:547564]

Už 320 policistů pražské pořádkové jednotky zažádalo o doplacení pohotovosti v plné výši platu. "Ve zhruba 280 případech klienti vůbec čekají na prvoinstanční rozhodnutí náměstka krajského ředitele, my jsme z toho důvodu podali stížnost na průtahy řízení," sdělila zastupující advokátka Alice Hejzlarová.

Přes 40 policistů se už obrátilo na justici. Podle soudu se vedení pražské policie žádostmi dostatečně nezabývalo a musí je tak posoudit znovu.

"Od tohoto klíčového posouzení se pak odvíjí odpovědi na řadu dalších otázek, a to zda byla služební pohotovost nařizována zákonným způsobem (mimo jiné v důležitém zájmu služby) a zda jejím nařizováním služební orgán ve skutečnosti neřešil personální poddimenzovanost útvaru," píše se v rozhodnutí soudu.

[chooze:article;value:548006]

"V zákoně o služebním poměru je stanoveno, jakým způsobem je služební pohotovost odměňována, čím se služební funkcionář musí řídit. Z tohoto důvodu nelze pohotovosti proplácet generálně ve stejné výši jako výkon služby," uvedla mluvčí pražské policie Eva Kropáčová.

Hasiči, kteří jsou pod stejným služebním zákonem jako policisté, mají proplacené pohotovosti formou příplatku, a to včetně některých dobrovolných hasičů.

Podle opozice ministerstvo vnitra údajně šetří na nesprávném místě. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) to ale odmítá, podle jeho slov ministerstvo do toků peněz uvnitř policie nijak nezasahuje.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.