Policisté žádají dorovnání platů za pohotovosti. Jejich vedení to ale odmítá

Policisté ze Speciální pořádkové jednotky slouží obvykle čtyři dny a pak mají čtyři dny volna. Během pracovních dní se jim střídá služba s pohotovostí. A během pohotovosti, kterou musí trávit na služebně, dostávají zhruba třetinu platu. To se jim nelíbí a chtějí plat v plné výši.

"Oni skutečně vykonávají služební úkony, to znamená, dělají zápisy do evidence, myjí auta, musí být ve výzbroji, vlastně není to jen to, že jsou v pohotovosti, ale vykonávají službu," řekla Alice Hejzlarová, advokátka zastupující policisty.

Policisté z útvaru Speciální pořádkové jednotky jsou nasazováni například při demonstracích, sportovních nebo kulturních akcích a také při pátrání po pohřešovaných. Průměrný plat příslušníků jednotky se pohybuje kolem 50 tisíc. Podle webu Novinky.cz se už s vedením pražské policie dostalo do sporu více než 300 bývalých i současných členů jednotky. Když neuspěli, obrátili se na soud.

[chooze:article;value:543242]

​"Pražská policie rozhodla, že policisté nemají nárok na doplacení, což policisté zažalovali. Soud řekl, že se věcí máme opět zabývat, v současné chvíli je tedy celý případ opět na úplném začátku," sdělila mluvčí policie Eva Kropáčová.

"Mám za to, že rozhodnout a přiznat v nějaké výši, ideálně v plné, je v souladu se zákonem," poznamenala Hejzlarová.

Policistům ale nejde jen o přilepšení k současné výplatě. Z platu se jim totiž vypočítává následně i odchodné a výsluhy po ukončení služby. V případě, že by ředitel policistům vyhověl, musela by jim pražská policie vyplatit miliardy korun.

"Policisty plně podporujeme v jejich nárocích. Nyní probíhá připomínkové řízení na ministerstvu vnitra ohledně služebního zákona pro příslušníky bezpečnostních sborů. V jeho rámci budeme požadovat, aby se v případě pohotovostní práce toto změnilo," dodal předseda Unie bezpečnostních složek Aleš Lehký.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.