Moderní bydlení

Policistu, který vystřelil ve školce, čeká trest. Bude muset i na školení

Rána, která vzbudila pořádný ohlas. Zdravotní následky sice pro nikoho naštěstí neměla, pro jednoho policistu ale bude mít asi následky pracovní. "Jakmile bude uzavřeno šetření, tak v té věci rozhodne příslušný služební funkcionář," sdělil ředitel olomoucké policie Tomáš Landsfeld.

Krajská policie chce dát větší důraz na proškolení svých lidí v zacházení se zbraněmi. Další přednášky pro děti prozatím v Přerově nebudou. "Určitě posečkáme, než policie všechno prošetří, vyšetří a udělá nějaký závěr," řekl přerovský radní Michal Zácha (ODS).

[chooze:article;value:492853]

Přednášek ve školách a školkách pořádá policie tisíce ročně. Dětem tak přibližuje svoji práci. "Pak v nás mají mnohem větší důvěru a nebojí se v krizové situaci spolehnout na policistu nebo zavolat na linku 158," vysvětlil mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík.

Policisté chodí na tyto akce při práci, tudíž ozbrojeni. Jejich vedení je prý raději, když před dětmi pistole nevytahují, jenže to ani přímo nezakazuje. A jak by řekl klasik, kluci vždycky chtějí vidět pistoli.

Pořádným fiaskem skončila v roce 2014 ukázka zbraní ve školce v Dolní Řasnici u Frýdlantu. Zatímco nosil policista vybavení do budovy, sebral mu místní recidivista ze střechy auta kufřík se samopalem.

[chooze:article;value:492783]

V přerovské školce měla ve čtvrtek podle informací televize Nova zbraň vystřelit při manipulaci těsně po přednášce. Děti prý v bezprostřední blízkosti nebyly. "Stala se chyba, která by se samozřejmě stávat neměla, a je štěstí, že se nikomu nic nestalo. I policisté jsou ale jen lidé. Nicméně nic nezametáme pod koberec a policie událost prošetřuje. Je jedině dobře, že policie už přijala opatření, aby se něco podobného už příště nestalo," prohlásil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

"Pevně věříme, že na základě výsledků policie zajistí, aby k žádné podobné události už nemohlo dojít," doplnila mluvčí ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy Alena Lednová. Za předloňský rok evidují policisté v celé republice 20 náhodných výstřelů ze služební zbraně. Loni se takových případů stalo 18 a letos už 6.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.