Policistům chybí lidé. V Praze už nabírají i lidi bez maturity

Kdo by se chtěl dát po vzoru Semira Gergkhana ze seriálu Kobra 11 k dopravní policii, má teď možnost i bez maturitního vysvědčení. Pražská policie na některých pozicích od této podmínky upustila.

"Budou náborováni na první tarifní třídu, kde jsou jasně koncipovány úkony, které mohou u policie dělat. Střežení a podobně. Jakmile by potom postoupili, dodělali si základní odbornou přípravu, popřípadě maturitu, mohou postupovat do dalších tarifních tříd," vysvětlil ředitel pražské policie Petr Matějček.

[chooze:article;value:516861]

Několik míst mají připravených i u dopravní služby. "Bude jezdit se zkušeným kolegou, bude se zaučovat, bude vnímat situaci, takže bude členem hlídky, ale vždycky bude s někým. Nemůže vykonávat tu činnost sám," sdělil Matějček.

Pražská policie si od toho slibuje větší počet uchazečů. Aktuálně jí totiž chybí 1 040 policistů.

"Další jsou střední Čechy nebo Ústecký kraj. To jsou krajská ředitelství, ale máme volná místa například i na cizinecké policii. Například sto 120 volných míst v Praze," upozornil mluvčí policejního prezidia David Schön.

[chooze:article;value:509156]

"Odsloužím si v Praze čtyři dny, dvě denní služby, dvě noční služby a následně mam čtyři dny volna. Takže po dobu čtyř dnů se můžu doma věnovat rodině, svým koníčkům," poznamenal policista pocházející z Moravy Jakub Pohlc.

Nástupní plat je zhruba 30 tisíc korun hrubého. Průměrný plat zkušeného policisty se pak pohybuje kolem 56 tisíc měsíčně.

Po půl roce ve službě mají nárok na náborový příspěvek až 150 tisíc korun. Hlásit se mohou pouze lidé s českým občanstvím, starší 18 let a bezúhonní. Splnit musí fyzické a psychologické testy.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.