Politici chtějí zavést dětský certifikát. Pedofilům by zabránil pracovat s dětmi

Noční můra pro rodiče, mnohdy doživotní nepřekonatelné trauma pro zneužité nebo znásilněné děti. Tak to dopadá, když své dítě svěříte nevědomky do rukou pedofila, například na letním táboře.

Tresty jsou ale mnohdy neuvěřitelně nízké. Vášně vzbudilo čtvrteční rozhodnutí brněnského soudu. Za znásilnění a zneužití šesti chlapců dostal táborový vedoucí podmínku. O zákazu další práce s dětmi nepadlo v rozsudku ani slovo. Navíc takový trest je z trestního rejstříku po několika letech vymazaný a nikdo už nezjistí, jak může být dotyčný vedoucí nebezpečný.

Teď by měl děti chránit takzvaný dětský certifikát. Má být součástí rejstříku trestů. Takový záznam o nebezpečném nebo deviantním chování by se nedal zahladit a vymazat a každý, kdo by chtěl s dětmi pracovat, by ho musel mít čistý.

[chooze:article;value:519367]

​"Já osobně jsem pro to, aby to nebylo možné vymazat nikdy, tzn. když spácháte nějaký trestný čin proti lidské důstojnosti v sexuální oblasti proti dítěti, tak prostě už s dětmi nebudete moci doživotně pracovat," řekla pro TV Nova poslankyně Barbora Urbanová (STAN).

"Je možné, že by to mohlo být od poloviny příštího roku, nebo nejpozději od začátku roku 2025," je přesvědčený náměstek ministra spravedlnosti Karel Dvořák.

Dětský certifikát by zatím platil u případů od současnosti do budoucna, zavést ho zpětně je prý velmi složité.

"Musíme propojit několik resortů: školství, spravedlnost, ministerstvo vnitra. Koordinoval by to Úřad vlády," dodal Dvořák.

[chooze:article;value:517146]

​Podle právníka Jana Černého se o něčem podobném mluví už deset let. "Já v tom žádný právní problém nevidím. Neodporovalo by to ani základním lidským právům," dodal.

V budoucnu by dětský certifikát musel mít každý, kdo bude s dětmi pracovat. Týkat se to bude nejen vedoucích na táborech, ale i učitelů nebo pracovníků v sociálních službách.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.