Politici diskutují o útlumu rodných čísel. Lidé by to nepoznali, tvrdí Bartoš

Téma postupného rušení rodných čísel rezonuje všemi politickými stranami. Pochopitelně větší zastání má u koaličních stran. "Tím, že nedojde k rušení identifikátorů v podobě rodného čísla, ale pouze o to, že nebudou uváděny v nových občanských průkazech, tak si myslím, že to není nic proti ničemu," prohlásil poslanec Marek Výborný (KDU-ČSL).

"Nepodceňuji problematiku bezpečnosti osobních údajů a v tomto ohledu mohou samozřejmě rodná čísla být riziková. Naprosto ale chápu snahu hledat takové řešení ochrany osobních údajů, které nebude znamenat přehnané náklady ani pro státní správu, ani pro soukromý sektor, a přinesou funkční, rozumné řešení," uvedl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

[chooze:article;value:506348]

"Česká republika má mnohem vážnější potíže, než jsou změny systému rodných čísel," myslí si poslanec Jan Skopeček (ODS). "V době, kdy konsolidujeme státní rozpočet, hledáme veškeré možné úspory a snažíme se minimalizovat státní výdaje, mi tato úvaha přijde nadbytečná," nesouhlasí se změnami systému poslanec Michal Kučera (TOP 09).

A s tím souhlasí i bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), který se odvolává na ekonomickou radu vlády. "Rada doporučila ten projekt odložit, včetně data 2025, protože to v tuto chvíli není rozpočtová priorita, což si myslím také. Pokud na tom pan ministr Bartoš trvá, tak by měl předložit jednoznačně vypočtené náklady," řekl Kalousek.

Právě náklady na postupné utlumení využití rodných čísel zatím Bartoš nevyčíslil. Opozice kritizuje i samotný nápad. "Ten návrh je úplně nesmyslný a působí to na mě, že si pan ministr prosadil zřízení digitalizační informační agentury, kam přešli lidé z ministerstva vnitra, takže pro ně asi potřebuje nějakou činnost," domnívá se Jana Mračková Vildumetzová (ANO).

[chooze:article;value:505540]

"V tuto dobu, kdy vláda chce po lidech, aby byli solidární, tak mi to přijde jako absolutní nehoráznost," kritizovala Bartoše poslankyně Karla Maříková (SPD).

Sám ministr Bartoš ale odmítá, že by šlo o nějakou razantní změnu. "Jde o postupný útlum. V základních registrech už rodné číslo nepoužíváme a občané to prakticky nepoznali," prohlásil Bartoš.

Zároveň dodal, že útlum rodných čísel není pro vládu zásadní prioritou. "Faktem je, že v roce 2025 začne platit zákon, který byl schválen už v roce 2009 a který by pouze neuváděl rodná čísla v nově vydaných průkazech. Rodné číslo se nikomu rušit nebude," upozornil Bartoš.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.