Politici nebo soudci si polepší. Vyšší platy ale pobouřily odbory, zvažují protesty

Se zdviženým obočím přijaly ve středu odbory zprávu, že vláda schválila návrh na zvýšení platů ústavních činitelů, tedy i všem ministrům a poslancům. "Musím říct, že to nevnímáme pozitivně, to asi není žádné překvapení," řekla Šárka Homfray z Odborového svazu státních orgánů a organizací. "Rozhodně to ve vztahu, co se podařilo vyjednat pro zaměstnance veřejné sféry, nepovažujeme za adekvátní," dodala.

"Za nás musím říct, že by bylo lepší, kdyby takhle štědře přistupovali ke všem státním zaměstnancům," komentoval předseda Unie bezpečnostních složek Aleš Lehký.

[chooze:article;value:578832]

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula to považuje od politiků za nehoráznost. "My jsme jim navrhovali, aby si navýšili platy  maximálně o to, co navýšili státním zaměstnancům, tedy o 1 400 korun. Do konce tohoto týdne proto vyzvu premiéra Petra Fialu a ministra práce Mariana Jurečka, abychom zahájili jednání o platech. Pokud ta jednání nebudou probíhat, dá se hovořit o tom, že se může přiblížit konání protestních akcí," řekl v rozhovoru pro televizi Nova Středula.

​Zvýšení platů ústavním činitelům o 6,9 % se dalo podle politologů očekávat, považují ho za nutný kompromis. "Je vidět, že vláda není tak silná v kramflecích, jak se původně jevila," myslí si politolog Jan Herzmann.

[chooze:article;value:578621]

Plán tarifních tabulek od ledna počítá s pětiprocentním navýšením platů pro hasiče policisty a další členy bezpečnostních sborů. Jenže jen v prvních čtyřech platových třídách, které pobírá jen čtvrtina uniforem. Od páté do osmé porostou už jen o tři procenta, devátá a desátá třída dostane o dvě procenta navíc a jedenáctá nic.

Běžnému státnímu zaměstnanci se plat zvýší o zhruba 1 400 korun. Běžnému poslancovi zhruba o 7 100 korun. A třeba ministr dostane o 13 500 korun víc než teď.

​"Ten jejich plat by měl být podle průměrného platu lidí, a když už si takhle ty platy navýšili, tak je potřeba po nich požadovat patřičnou zodpovědnost," řekl v anketě jeden z oslovených občanů. "Je docela nehorázné přidávat politikům, kteří mají platy dost vysoko," souhlasila jiná žena.

Jen pro srovnání – hasiči denně riskují zdraví i život, pobírají za to v průměru necelých 36 tisíc korun měsíčně. Mnozí, aby se uživili, musejí ke své náročné práci ještě chodit na brigády. 35 tisíc korun hrubého měsíčně za náročnou a vysilující práci zdravotní sestry vypadá v porovnání s platem poslance jako výsměch. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.