Moderní bydlení

Politici ohledně platů berou zpátečku. Na řešení se ale neshodnou

V roce 2023 vláda při schvalování konsolidačního balíčku mimo jiné snížila koeficient, podle kterého se počítají platy politiků, soudců a státních zástupců. Jenže o znění nového zákona se začal zajímat Ústavní soud. Podle ministra práce Mariana Jurečky tak místo proklamovaného snížení muselo přijít zvýšení, a to o téměř 14 procent. "Co máme teď dělat, když Ústavní soud takto rozhodl?" nechal se slyšet.

Ústavní soud to ale vidí jinak. "Ke zvýšení platů politiků nedojde v důsledku rozhodnutí Ústavního soudu. Ústavností snížení platů u politiků se Ústavní soud ve svých rozhodnutích nezabýval, tudíž ji nemohl ani nijak zpochybnit," tvrdí soudci.

Že si politici naběhli, se teď snaží Jurečka zamaskovat. Růst platů se prý podle něj chystá nakonec jen o téměř 7 %. Jenže se zdá, že v koalici na tom opět není shoda.

[chooze:article;value:578314]

"Budeme se na příštím jednání vlády věnovat podobě, která by mohla být únosná. Je tedy jasné, že rozhodně nebudeme souhlasit s tím, že by to bylo více než 13 procent," říká ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

"Politici nejsou schopni nebo ochotni oddělit své platy od platů soudců. To je podle mě nejlepší ukázka jejich alibismu a pokrytectví," dodává k problematice politolog Lukáš Jelínek. Právě platy soudců Ústavní soud ve svém nálezu řešil. 

Olej do ohně přilévá ještě šéf opozičního hnutí ANO Andrej Babiš. "Právě jsem předložil návrh na zmrazení platů politiků na příštích pět let," ohlásil. Podle Jelínka to ale není řešení. "Kdyby chtěl být Andrej Babiš konstruktivní, tak slíbí, že pokud bude řídit příští vládu, tak že připraví skutečně nový mechanismus platů ústavních činitelů," tvrdí Jelínek.

[chooze:article;value:578229]

O peníze teď hraje i první dáma Eva Pavlová, která by podle nového návrhu měla měsíčně pobírat přes 95 tisíc korun. Připravovanou změnu okomentovala Dagmar Havlová, která prý takové výsady neměla.

"Všechny výdaje na reprezentaci doma i v zahraničí, stejně jako náklady spojené s pobytem na zámku v Lánech a bydlení ve vlastním domě, byly výhradně hrazeny z našich vlastních finančních prostředků. Rozhodující léta mi nebyla započtena do důchodu, i když jsem zastávala činnost, která patřila funkci ombudsmana a jeho kanceláře," tvrdí manželka bývalého prezidenta Václava Havla.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.