Politické strany začaly zveřejňovat evropské kandidátky. Zahradil končí

Zahradila už nyní v čele klubu europoslanců vystřídá Veronika Vrecionová. Ta se zároveň stane členkou předsednictva ODS. Obhajovat mandát europoslankyně plánuje, občanské demokraty ale do voleb, coby jednička kandidátky, vést nechce.

"Primárky proběhnou na podzim, nicméně já nemám ambici být lídryní, nechci mluvit za kolegy, ale vím, že o tuto pozici bude pravděpodobně usilovat Saša Vondra a bude mít mojí plnou podporu," říká Veronika Vrecionová.

​Zatím stále není jasné, jestli koalice SPOLU bude o křesla v Evropském parlamentu usilovat společně, nebo strany budou kandidovat samostatně.

[chooze:article;value:504697]

Podle mluvčího TOP 09 Jana Kocourka ale zástupci SPOLU o možnosti sestavení společné kandidátky jednají. "TOP 09 je ale připravena jít do evropských voleb i samostatně," vysvětluje Kocourek.

Premiér Petr Fiala (ODS) vidí priority jinde. "Jde o to, jak bude vypadat Evropský parlament, jde o to, jaké politické síly tam budou hrát klíčovou roli," uvádí Fiala.

Lidovci představili kandidátku před pár týdny, tedy rok před konáním evropských voleb. Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka uvedl, že jasno o případné spolupráci chce mít do konce září. Další strany a hnutí zatím ohlásily nominaci kandidátů.

Do pirátských primárních voleb se už přihlásil europoslanec Marcel Kolaja, který by měl zájem uhájit post lídra z roku 2019 a pirátskou kandidátku do Evropského parlamentu vést.

Ve stádiu výběru adeptů na post europoslance je zatím SPD. Místní, okresní a krajské orgány hnutí mají za úkol nominovat kandidáty, které následně schválí předsednictvo s přihlédnutím k připravovanému memorandu o spolupráci ve volbách 2024 s Trikolórou.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.