Politik, vlastenec a diplomat. Význam Karla Schwarzeneberga byl veliký

Karel Schwarzenberg žil od svých 11 let v Rakousku, přesto podporoval československé disidenty. Už před rokem 1989 se spřátelil s Václavem Havlem. "Byl velice blízko Pavlu Tigridovi, Ivanu Medkovi, Vilému Prečanovi, všem těm klíčovým osobnostem československého exilu," uvedl historik Prokop Tomek.

"Pomáhal krajanům, byl předsedou Mezinárodního Helsinského výboru a také dal k dispozici svůj zámek v Scheinfeldu v Bavorsku Československému dokumentačnímu filmu, což byla velká věc, protože se tam shromažďovaly všechny důležité dokumenty, které by se jinak ztratily," upozornil politolog Jiří Pehe.

Byl významnou osobností českého exilu, bojoval proti komunismu a podporoval lidská práva. Na konci 80. let se vrátil do vlasti a stal se kancléřem Václava Havla. "Měl zkušenost s oběma největšími totalitami 20. století a věděl, že se vůči tomu máme vymezovat. Bylo naprosto přirozené, že Havel si ho zavolal na Pražský hrad hned jak tam nastoupil," pronesl europoslanec Alexander Vondra.

[chooze:article;value:529066]

​"Musím říct, že s ním byla legrace. On byl člověk, který měl smysl pro humor a byl připraven na různá témata žertovat," zavzpomínal Pehe.

"Na vládě nám občas posílal malé papírky, kde komentoval různé spory nebo velká témata jednou holou větou," připomněl Vondra.

Politik a aristokrat, kterému občas nebylo rozumět a jak sám říkal, spal, když se kecaly blbosti. I tak si ho budeme pamatovat. "Václavu Havlovi hodně pomohl osobně. Po jeho odchodu z funkce mu dal k dispozici svůj palác v centru Prahy, aby si tam mohl zřídit kancelář," dodal Pehe.

Miloval umění, sbíral mapy, zajímal se o politiku a staral se o rodový majetek. Jeho přátelé o něm mluví jako o vlastenci, gentlemanu a zásadovém politikovi.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.