Moderní bydlení

Politikům dochází trpělivost, chtějí zakročit proti migraci, shodli se v Bruselu

Jednání prezidentů a premiérů členských států Evropské unie ve čtvrtek v Bruselu skončilo nad očekávání brzo. Diplomaté si ale jeho průběh pochvalují. Podle nich se po letech mlácení prázdné slámy sedmadvacítka konečně baví o konkrétních věcech, které je potřeba v přístupu k migraci změnit.

A tyto změny mají velkou podporu. Podle předsedy české vlády Petra Fialy trpělivost došla 18 z celkem 27 členských zemí. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová po jednání slíbila, že brzy předloží legislativu, která by měla urychlit a zefektivnit deportace neúspěšných žadatelů zpět do vlasti.

[chooze:article;value:578911]

​Von der Leyenová je prý také otevřená tomu, aby se takoví lidé posílali do táborů zřízených v bezpečných třetích zemích. Řada států ale volá po tom, aby se definice bezpečné země změnila. V současné době je totiž za ni považován stát, ve kterém má legitimní vláda pod kontrolou celé jeho území. V zákulisí se prý někteří z unijních lídrů nechali slyšet, že to v současné době právě kvůli nezvládnuté migraci nemají ani oni ve svých zemích.

"Nyní mluvíme o věcech, které byly dříve tabu. Návratová politika nefunguje, počet vyhoštěných je 20 procent. To se musí změnit," podpořil myšlenky v Bruselu Fiala podle webu Politico.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.