Moderní bydlení

Politikům mohou narůst platy o 14 tisíc. Rostou jim rychleji než hasičům či sestrám

Navýšit platy o téměř 14 procent nejen pro soudce a státní zástupce, ale i pro vrcholné politiky. S takovým návrhem přišlo ministerstvo práce a sociálních věcí poté, co Ústavní soud rozhodl, že zmrazení platů bylo protiústavní.

"Platy ústavních činitelů by takto skokově růst neměly, ale my musíme reagovat na rozhodnutí Ústavního soudu, to není vůle naší vlády. Moje vláda byla ta, která nejprve 2022 platy zmrazila a potom jsme upravili ten valorizační mechanismus. Snížili jsme nárůsty platů, ale bohužel soud řekl, že to takto nejde a teď si s tou situací musíme nějak poradit," vysvětloval premiér Petr Fiala (ODS).

Premiér tvrdí, že by rád platy soudců od ostatních činitelů oddělil. Problém by to být neměl. "Dojde-li ke zvýšení platů politiků jakožto ústavních činitelů, stane se tak v důsledku reakce parlamentu na rozhodnutí Ústavního soudu, který ovšem pouze ve vztahu k soudcům označil úpravu platových záležitostí za neústavní," uvedla mluvčí Ústavního soudu Kamila Abbasi.

[chooze:article;value:577676]

​"Na základě Ústavního soudu nelze dovozovat, že by musely být navýšeny platy i poslancům, ministrům a dalším ústavním činitelům. Ten nález se skutečně týká soudců," upozornil ústavní právník Ondřej Preuss.

Opozice by platy politiků v době, kdy vláda mluví o nutnosti konsolidace rozpočtu, nezvyšovala. A chce to řešit na mimořádné schůzi Sněmovny. "V čase, kdy jste zdanili, vzali jste jim peníze a ničíte jejich život inflací, kterou jste způsobili vysokými cenami energií, máte tu odvahu, tu drzost tady říkat, že chcete navýšení platů," obvinil vládu předseda ANO Andrej Babiš.

"My jsme se v tom návrhu pouze vrátili k tomu původními dohodnutému principu, u kterého tenkrát byli všichni, včetně Okamury, Babiše v roce 2015. My o tom budeme jednat, já o tom chci jednat taky s opozicí, protože i opozice byla u té původní dohody," slíbil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

[chooze:article;value:576812]

​"Jsem přesvědčený o tom, že ten nárůst nemůže být 13 procent, že musí korespondovat s tím, jak se budou vyvíjet platy v ostatních oblastech," prohlásil ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Zatímco platy ve veřejné sféře by se v příštím roce měly paušálně zvýšit o 1 400 korun, řadový poslanec by si mohl polepšit o 14 tisíc. "Vláda má dvě možnosti. Buď ten návrh stáhne a přepracuje ho, aby se týkal jenom soudců, a pak si může ušetřit případnou porážku v Poslanecké sněmovně, anebo s tím návrhem půjde do Poslanecké sněmovny a bude skutečně riskovat, že se proti tomu návrhu postaví i část vládní koalice," upozornil politolog Jiří Pehe.

Šéf státní kasy Zbyněk Stanjura (ODS) chtěl návrh MPSV řešit na čtvrtečním jednání vlády. Ministr Jurečka prý ale s návrhem do Strakovy akademie půjde nejdřív za týden.

[chooze:article;value:576344]

​Vývoj platů politiků ukazuje pravidelný růst. Hrubý měsíční plat poslanců byl v roce 2011 55 900 korun. V roce 2019 už to bylo přes 82 tisíc. A příští rok by mohl přesáhnout 116 tisíc korun. Jde navíc o základní plat bez náhrad, odměn a dalších příplatků. Prezident na tom je ještě lépe. V roce 2011 měl 186 300 korun měsíčně. V roce 2019 už to bylo téměř 275 tisíc a příští rok to má být 388 000 korun.

Pokud bychom ten vývoj srovnali s průměrnou mzdou, tak vidíme poměrně strmý růst u platů politiků. V roce 2011 byla hrubá průměrná mzda 24 455 korun. O 8 let později to bylo přes 34 tisíc a příští rok by podle predikcí mohla vzrůst na 49 233 korun.

Hasiči denně riskují zdraví i život a někteří, aby se uživili, musejí ke své náročné práci ještě chodit na brigády. Jejich průměrný hrubý měsíční plat je necelých 36 tisíc. Další jsou tu zdravotní sestry, kterých je akutní nedostatek. Jejich měsíční příjem činí v průměru 35 346 korun.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.