Politikům se nechce do zmražení platů. Tlačí na ně ale i prezident

Zatímco zmražení důchodů se povedlo ve stavu legislativní nouze schválit během pár dní, sáhnout na vlastní peníze se politikům moc nechce. Nejvyšší plat z ústavních činitelů má prezident. I jemu přijde nemorální nesáhnout si na výplatu.

"Jsem přesvědčen o tom, že v této tíživé době není možné na jednu stranu snížit růst důchodů a na druhé straně ponechat růst platů ústavních činitelů. A proto vyzývám vládu, aby s opozicí projednala úpravu, která zajistí, že se na úsporách budeme bez rozdílu podílet všichni," uvedl prezident Petr Pavel.

"Já jsem za podpořit návrh, který to jednorázově sníží. Je to otázka nejen poslanců, ale i ústavních činitelů a já bych tam přidal i otázku odměn manažerů státem vedených nebo ovládaných firem. Podle mě se to bude řešit v následujících týdnech," myslí si ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

[chooze:article;value:495836]

​"Já vím, že o tom vyjednávají moji kolegové z vlády. Já budu zcela plně a do puntíků respektovat jejich dohodu a rozhodnutí," uvedla ministryně obrany Jana Černochová (ODS)

Řadový poslanec nebo senátor dostane měsíčně 102 400 korun. Pokud je ale navíc předsedou parlamentního výboru, komise nebo delegace, vyšplhá se jeho plat na 144 100 korun. Místopředsedové výborů a předsedové podvýborů dostávají 123 200 korun měsíčně.

Premiér nebo předsedové obou komor parlamentu dostávají měsíčně hrubý plat 274 800 korun, místopředsedové Senátu a Sněmovny pak 195 300 korun. Stejně dostávají i ministři.

[chooze:article;value:453302]

​Politici ale mají nárok i na náhrady. U premiéra je to měsíčně 35 100 korun, u ministra 28 500. Poslanci a senátoři navíc mají stravné a cestovné až 56 900 korun. Opozice hodlá prý vyvolávat další a další mimořádné schůze, dokud na zmrazení platů politiků koalice nekývne.

Prezident si měsíčně přijde na 341 200 korun hrubého. K tomu dostává navíc statisíce na placení asistentů nebo cestování a reprezentaci země. Ze svého platu navíc neplatí sociální a zdravotní pojištění.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.