Politiky překvapily francouzské volby. Okamura je zklamaný, Konečná se raduje

"Já se nijak netajím tím, a myslím, že je to o mně celkem známo, že já nemám rád v politice žádné krajnosti a žádné radikální postoje," prohlásil premiér Petr Fiala (ODS).

"Tady se ukázala ta komplikovanost dvoukolového volebního systému. V podstatě se Národní fronta Marine Le Pen ocitla osamocená proti přesile, kdy se tam dalo dohromady mnoho stran proti jedné," uvedl Okamura.

"V první řadě chci poblahopřát Komunistické straně Francie, která je součástí vítězné Nové národní fronty. Ukázalo se i v další zemi, že zabetonované vládnoucí elity jsou porazitelné. Zvláště ve chvíli, kdy se proti nim spojí silný blok stran. A zvláště ve chvíli, kdy vládnoucí klika tahá zemi do války," řekla Konečná.

[chooze:article;value:563730]

"Nejsme sami, kdo je z toho v šoku, a není to dobře, protože samozřejmě sliby této extrémní levice nikdy Francie nemůže rozpočtově ustát, protože už dnes patří Francie mezi nejzadluženější země Evropské unie," míní předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

"Koalice středolevých socialistů, zelených a levice nemusí těšit každého, ale Francouze oslovila programem a snahou něco dělat pro občany. Extrémní pravice má jediný cíl, ještě víc rozdělit společnost. Tomu řekla rekordní účast ne," zhodnotila volby europoslankyně Markéta Gregorová (Piráti).

"Co se může výrazně změnit, je praktická politika směrem k Izraeli, kde francouzská levice dlouhodobě zastává protiizraelské a spíš propalestinské postoje," poznamenal europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL).

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.