Politiky rozdělují školy i doprava. Sporů mezi Prahou a středními Čechami přibývá

Až 40 % uchazečů o studium na pražských středních školách tvoří Středočeši. Kapacity škol ale na nápor nestačí. Praha proto chce stavět nové, ale žádá Středočeský kraj, aby je spolufinancoval.

"Je to dlouholetý spor, do Prahy plyne ročně o 31 miliard více, než plyne do středních Čech, a je to jakýsi metropolitní příplatek za to, že mají plnit právě funkci té metropole. Středočeský kraj má úvěr čtyři miliardy, Praha má 120 miliard na svých účtech. Z toho se dá odpozorovat, že finance v Praze jsou a je to do značné míry o politické ochotě," řekl radní Středočeského kraje pro oblast vzdělávání a sportu Milan Vácha (STAN).

"S kolegou Váchou se shodneme na tom, že musíme navýšit kapacity, ale neshodneme se na tom, kdo by to měl financovat. Už několik let opakuji, že musí vzniknout státní fond pro rozvoj té školské infrastruktury a potom se nebudeme dohadovat o tom, jestli má jeden nebo druhý více financí," sdělil pražský radní pro oblast školství Antonín Klecanda (STAN).

[chooze:article;value:556588]

​​Spory mezi Prahou a Středočeským krajem panují na více frontách. Vedení Středočeského kraje se například nedávno ohradilo vůči záměrům Prahy 6 regulovat dopravu použitím světelných závor pro omezení počtu aut, která budou moct do Prahy přijet, nebo o prodloužení pruhů vyčleněných pro MHD na tazích, kudy do metropole míří lidé ze středních Čech.

"To by mělo samozřejmě poměrně velký dopad na lidi, kteří ráno dojíždí do hlavního města pracovat, protože Středočeši nejezdí do Prahy jen tak za zábavou, ale jezdí tam především za prací," domnívá se radní Středočeského kraje pro veřejnou dopravu Petr Borecký (STAN).

Do hlavního města každý den dojíždí za prací zhruba 300 tisíc Středočechů. "Myslím si, že to neomezí příjezd ze Středočeského kraje, respektive my nechceme omezovat jejich příjezd, ale chceme preferovat ty, kteří využívají městskou hromadnou dopravu. To znamená ty, co cestují do Prahy ať už vlakem, nebo autobusem, ty chceme preferovat a samozřejmě bude to na úkor těch, co cestují automobilovou dopravou," poznamenal radní Prahy 6 Ondřej Matěj Hrubeš (ODS).

[chooze:article;value:551437]

​"My nejsme proti opatřením, která podporují veřejnou hromadnou dopravu, ale jsme proti tomu, aby byla zaváděna jednostranně a bez jakékoli konzultace se Středočeským krajem a obcemi, kterých se to bude týkat," reagoval Borecký.

Spolupráce mezi oběma kraji by podle odborníků měla být lepší. "Praha se bez Středočeského kraje neobejde a Středočeský kraj tak, jak se to historicky vyvinulo, se bez Prahy vůbec neobejde. Samozřejmě že by měly spolupracovat," sdělil demograf Tomáš Kučera.

Stejně jako cestují Středočeši do Prahy za prací, cestují Pražané do středních Čech o víkendech třeba na chaty. Důvodů pro dojíždění je ale víc, třeba návštěva lékaře nebo kulturních akcí.

Středočeská hejtmanka Petra Pecková (STAN) je přesvědčená, že Středočeský kraj a Praha vzájemně spolupracují. "Vzniklo společné memorandum, koordinujeme dopravu, spolupracují naše záchranné služby, spolupráce je při výstavbě parkovišť, navrhovali jsme společné kampusy na okraji Prahy," řekla v rozhovoru pro televizi Nova. Radní hlavního města Prahy pro finanční politiku Zdeněk Kovářík (ODS) souhlasil, že spolupráce mezi metropolí se středními Čechami je v některých oblastech kvalitní. "Problém je ale v tom, že provozní náklady v Praze jsou mnohem vyšší, než kdekoli jinde v Česku, což vyvolává potíže," dodal Kovářík. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.