Politolog k odchodu Vohralíkové z Hradu: Prezidentova pozice může oslabit

Podle toho, co se na Hradě v poslední době děje nejen v souvislosti s odchodem kancléřky Jany Vohralíkové, ale také kvůli odchodu poradce Petra Koláře, je vidět, že v okolí Petra Pavla dochází k určité krizi vztahů hlavy státu s těmi lidmi, kteří s ní na Hrad přišli, domnívá se politolog Jan Bureš.

"To prezidenta oslabuje primárně v očích veřejnosti. Jeho úřad se obecně u lidí těší velké vážnosti a ta po zvolení Petra Pavla šla určitě nahoru. Občané asi také očekávali, že se kolem nové hlavy státu nebudou dít nějaké překvapivé věci," říká pro TN.cz politolog Jan Bureš.

[chooze:article;value:525649]

I když předchůdci Petra Pavla v roli prezidenta čelili často silné kritice, o sporech v jejich týmu jsme prakticky nic neslyšeli…

To je pravda. My ale nevíme, jestli tam mezi těmi lidmi nějaké spory byly či ne. Každopádně pokud existovaly, tak jsme se o nich nedozvěděli. Nyní, v době prezidentování Petra Pavla, ale můžeme ocenit určitou transparentnost, která je vidět alespoň v tom, že pokud se někdo s hlavou státu nedohodne, podá demisi a odchází.

Okolnosti těch personálních změn ale neznáme.

Domnívám se, že Petr Pavel by měl tyto věci veřejně více vysvětlovat včetně důvodů pro odchod Petra Koláře i Jany Vohralíkové. Ona samozřejmě zastávala jako vedoucí kanceláře na Hradě klíčový post a dosud jsme neměli náznaky nějakých problémů a pro ten její odchod nejspíš nějaké vážné důvody existovaly.

[chooze:article;value:537295]

Paní Vohralíková ale svůj odchod vysvětluje personálním tlakem a společenskými povinnostmi souvisejícími s funkcí kancléřky.

Já si ale myslím, že ona před nástupem do své funkce musela vědět, do čeho jde.

Lidé na důležitých postech okolo prezidenta se mění a můžeme to označit jako určitou personální nestabilitu. Dalo by se říci, že to může prezidenta i nějak politicky oslabit?

Ono ho to oslabuje primárně v očích veřejnosti. Úřad prezidenta se u lidí těší velké vážnosti a ta po zvolení Petra Pavla šla určitě nahoru. Občané asi také očekávali, že se kolem nové hlavy státu nebudou dít nějaké překvapivé věci. Nechci říct skandály, protože to, co se okolo hlavy státu teď děje, skandály určitě nejsou. Neochota někoho s někým spolupracovat, to není nic vážného. Skandály spíše doprovázely vládnutí Miloše Zemana. Ani ty současné věci ale určitě k dobrému obrazu té funkce nepřispívají. Petra Pavla se teď lidé na veřejnosti budou hodně ptát na personální záležitosti z jeho kanceláře, jeho vážnost tím může utrpět.

[chooze:article;value:535187]

Prezident je ale také nejvyšším ústavním činitelem.

V tomto směru se nic nemění a ani neočekávám, že se jeho ústavní role nějak měnit bude. Je však možné, že i někteří politici budou chtít ty změny na Hradě vysvětlit. A je také nutné připomenout, že Petr Pavel zatím nemá mnoho politických zkušeností a bez nich rovnou vstoupil do jedné z nejexponovanějších veřejných funkcí.

I vedení předvolební kampaně je něco jiného než zastávání úřadu hlavy státu.

Je také jasné, že okolo Petra Pavla byly dva týmy. Jeden mu pomohl vyhrát volby a druhý okolo paní Vohralíkové reprezentoval jakousi skupinu profesionálů. A teď jsme svědky jistého omezení vlivu toho týmu, jenž přišel na Hrad s paní Vohralíkovou.

Její odchod okomentoval také politolog Lukáš Jelínek, dokázala zavést pořádek, řekl:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.