Politolog: Němci v eurovolbách zúčtovali s politiky, cítí se odcizení

Německou část voleb do Evropského parlamentu vyhrála se čtrnáctiprocentním náskokem opoziční konzervativní unie CDU/CSU. Jako druhá s 15,9 procenty hlasů zabodovala Alternativa pro Německo (AfD). Její voliče tedy neodradily ani různé skandály z poslední doby.

"Němci mají pocit odcizení. Necítí se být reprezentovaní svými politiky. Očekávají od nich řešení, kterých se nedočkali," říká pro TN.cz Lukáš Novotný z katedry politologie Univerzity J. E. Purkyně.

[chooze:article;value:559638]

Překvapily vás výsledky německých eurovoleb a úspěch AfD?

Moc mě to nepřekvapilo, dalo se podobně jako v Česku očekávat, že tam mají voliči snahu trochu vyvažovat. Volby do Evropského parlamentu jsou trochu jiné, AfD se profiluje specifickou podobou nacionalismu a často kritizuje témata, která řeší právě Evropský parlament.

Co si podle vás Němci přejí?

Oni si uvědomují, že je potřeba přitvrdit a zpřísnit opatření pro migranty. Není ale dobré poměřovat německou společnost českým pohledem. Naše společnost je uzavřenější, Německo funguje odlišně, má jiné zkušenosti s integrací menšin. Tedy nejen špatné ale i ty dobré.  

Také u našich sousedů žije minimálně část lidí v ekonomické nejistotě.

Oni mají strach z budoucnosti, jestli ufinancují energie, zvládnou hypotéky. Do toho přicházejí velká témata jako Green Deal či migrační pakt. Němci mají pocit odcizení. Necítí se být reprezentovaní svými politiky. Očekávají od nich řešení, kterých se nedočkali.

Scholz přiletěl do Číny. V Německu si vysloužil ostrou kritiku (11/2022):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.